/ снимка: Кирил Кирилов
Великотърновци продължават с протестите за Пирин. Днес срещата е в 18.30 часа пред Студентския стол, като литийното шествие ще се движи до пл. "Майка България". 

"Протестът ни е за национален парк Пирин, но и срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави каквото поиска, срещу зависими политици, които не желаят да спазват законите. Това е и протест срещу беззаконието! Защото Пирин и неговото спасяване са символ на всичко това!", коментират организаторите.

Нено Димов: Протестите за Пирин са политически

Недоволните граждани искат отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017, даващо възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин, оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение, както и обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

По думите на гражданите застрояването на Пирин е незаконно, защото директно нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за местообитанията.

"Решението противоречи на българското законодателство - Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии и грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите - не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка; обслужва олигархичните интереси на концесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен; дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.

Правителството няма да се откаже от строителството на втория лифт на Банско

Дори самото Министерство на околната среда и водите няма представа какво е разрешило, защото административният акт е неясен, объркващ и позволява различно тълкуване", споделят организаторите.

Тази вечер се организират протести и в Габрово, Пазарджик, Плевен, Благоевград и Свищов, както и в Бристол, Виена, Лондон и Прага. В Габрово срещата е в 18.00 часа на площад "Възраждане", а около 18.20 часа шествието тръгва към главната улица и старата часовникова кула. В Плевен протестиращите ще се съберат в 18.00 часа пред театъра, а в Свищов - отново в 18.00 часа на беседката в градската градина.