Тежка травма лиши Гергана Баръмова от европейско злато
Тежка травма лиши Гергана Баръмова от европейско злато / Дарик нюз

 

Невероятен малшанс лиши Гергана Баръмова от европейско злато. В София великотърновката вървя без грешка до два финала, но травма я спря по време на спора за титлата с литовката Кристина Довидайтите. Гери, която до този мач не бе познала вкуса на загубата и не бе дала гейм елиминира последователно на сингъл, с по 2:0, Харуик (Англия) (21:6 и 21:9),  Галкина (Русия) (21:8 и 21:8), Брунбауер (Австрия) (21:1 и 21:2), Новк (Литва) (21:6 и 21:7), Герасимова (Русия) (21:3 и 21:10) и третата в схемата Щайгер (Русия) (21:13 и 21: 12). В решителният мач за първото място Довидайтите и Баръмова повториха финала от преди 4 години в Пресбаум. Сега психологическото предимство бе на страната на нашето момиче, което бе смазало с 2:0 литовката в двубоя от отборната надпревара. Баръмова взе първия гейм с 21:16. Втората част бе най- драматичната в първенството. След няколко обрата Довидайтите успя да спечели с 25:23 и стигна до контра гейм. В него Гери набързо дръпна с 4- 5 точки, но при 16:11 в своя полза получи травма в дясното коляно. Тя се опита да доиграе срещата, но не успя да се противопостави на литовката, която се поздрави с успех с 22:20 и дублира титлата си от Германия. В неделя медицинският преглед даде диагноза скъсани връзки на коляно.

Травмата попречи на поставените под №1 при женските двойки Баръмова и Силвия Чапкънова да излязат на финала срещу Хелга Дислин и Свеня Хлоп и трябваше да се задоволят със сребро. Преди това двете прегазиха австрийците Брунбауер/Нойдолт с 2:0 (21:7 и 21:4), британците Ален/Харуик 2:0 (21:11 и 21:12) и литовките Довидайтите/Новк с 2:0 (21:18 и 21: 17).

На смесени двойки, с Людмил Гетов, Баръмова отстрани последователно Губска/Коваленко (Украйна), Харуик/Садлер (Великобритания) и Галкина/Василиев (Русия) с по 2:0. На полуфинала нашите отстъпиха на литовците Довидайтите/Довидайтис с 1:2 гейма, в мач продължил 38 минути и се окичиха с бронзови медали.

Така олимпийската шампионка от Тайпе приключи Шестото европейско първенство за хора с увреден слух с два сребърни и два бронзови медала. Гергана Баръмова бе блестяща и със сигурност ако не бе контузията щеше да се поздрави с две шампионски титли. Остана въпросът обаче, трябваше ли да бъде експлоатирана по този жесток начин. Великотърновката води нашите в отборната надпревара, играейки по два мача срещу всеки съперник. След това се сражава на три фронта. Вчера 21- годишната девойка трябваше да изиграе шест срещи за по-малко от 7 часа. При това полуфинали и финали, срещу най- добрите от другите нации, което на практика е непосилно за почти всеки елитен спортист. В същото време се знаеше, че тя има хронична травма, която всеки момент може да се активизира...