/ Община Велико Търново
Във Велико Търново бе открито единадесетото издание на популярния музикален фестивал „Дикси Джаз Фест“, провеждащо се под мотото „111 удара в минута“. Събитието събира в старопрестолния град едни от най-добрите съвременни български и чуждестранни музиканти.

Във Велико Търново започва Fusion Fest

В първата вечер на сцената край паметника на Асеневци излязоха домакините от обичания Royal Dixie Band, а официалното откриване уважи заместник-кметът на Старата столица Ганчо Карабаджаков.

Той приветства музикантите и публиката от името на кмета Даниел Панов и подчерта, че джазът е един от стиловете, който най-ярко изразява човешкия стремеж към свобода. 

След търновския бенд публиката бе зарадвана от Десислава Андонова със своя проект DesyLive, част от който са едни от най-успешните съвременни музиканти на родната сцена - Божидар Василев (тромбон), Димитър Горчаков (клавишни), Васил Вутев (ударни), Георги Дончев (контрабас). 
 
Над 140 реконструктори от пет държави ще върнат Царевец в епохата на Средновековието

„Дикси Джаз Фест“ продължава тази и утре вечер с още четири концерта, всеки от които е с вход свободен. Началото на изпълненията е в 20:00 часа. На сцената днес ще излязат музикантите от Акустично джаз трио Димитровград, в основата на което е джаз-китаристът Димитър Русев-Мутата.

Заедно с него са Митя Йорданов /пиано/, Петър Ганев /ударни/ и Мария Арнаудова - вокал. Много настроение ще предложи и съставът Funky Miracle. Музикантите смесват джаз, рок, соул, поп, R’n’B и други стилове в специфичен синтез. Бандата включва Симеон Желязков - вокал, Джордж Стойков - тромпет, Владислав Мичев - тромбон, синтезатор, Пламен Денчев - клавишни, Илия Колев - електрическа китара, Евден Димитров - бас китара, Радо Казасов - барабани.

Велико Търново кани занаятчии от двете страни на река Дунав на голям базар

Съботната музикална вечер /13 юли/ ще стартира с австралиеца Дейвид Дауър - пиано, подкрепен от английския си ритмичен „отдел“ - Мат Фишър - барабани, както и Люк Фаулър - бас. През 2018 г. триото се появи на главната сцена на Международния джаз фестивал в Банско, а след това записа и най-новия си албум в България - “Made in Sofia”.

Финалът на фестивала ще сложат SoulBmoll. Фънк-бандата е основана през 2014г. от възпитаници на Софийското музикално училище ''Любомир Пипков''. Съвсем на шега младите музиканти се събират и започват да свирят, като постепенно съставът преминава през няколко метаморфози. В края на 2016г. броят на участниците в групата нараства до девет души, какъвто остава и до този момент. 

Част от програмата на парада е и своеобразно музикално дефиле по улиците на Велико Търново. То ще се провежда във всеки от трите дни - 11-13 юли, от 11:00 часа. Фестивалът е организиран от фондация „Дикси Джаз Фест“ и се провежда в партньорство и с подкрепата на Община Велико Търново.