Събират в книга историята на Звук и светлина
Събират в книга историята на Звук и светлина / dariknews.bg, архив

Историята на аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина" ще бъде събрана в книга по повод 25-годишнина от създаването на светлинното шоу. В нея за първи път ще бъдат публикувани протоколите и план-сметките за изграждането на техническите съоръжения, документи, свързани със създаването на спектакъла, както и спомени на екипа, участвал в реализацията на проекта.

10 400 000 лева са вложени през 1985 г. в създаването на светлинното шоу. Стотици великотърновци и туристи са посетили командния пункт на „Звук и светлина" в дните на отворени врати, за да се запознаят с техническите параметри на съоръженията.

Грамоти и почетни плакети по повод юбилея на "Звук и светлина" получиха бившият кмет на Велико Търново Драгни Драгнев, архитектите Иван Чолаков и Румяна Брайнова, които са участвали в реализирането на проекта, както и директорите на спектакъла през годините - Костадин Костадинов, Иван Улайбев, Иван Славов, инж. Първан Първанов. На специална церемония, заедно с юбилейния паметен знак, те са получили и макет на хълма Царевец от директора на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов" Даниел Панов.