Община Велико Търново получи от държавата църквата "Св. 40 мъченици"
Община Велико Търново получи от държавата църквата "Св. 40 мъченици" / Sofia Photo Agency

Света литургия постави началото на празничния 22 септември във Велико Търново. Тя бе отслужена от отец Славчо Иванов, по повод 109-годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Дворът на църквата „Св. 40 мъченици“ е мястото, където Независимостта на България е обявена за пръв път през 1908 г. След отслужването на Светата литургия бяха извършени и водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, както и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Общо около 60 знамена ще станат част от последвалото шествие от църквата „Св. 40 мъченици” до крепостта Царевец. Парадът на знамената ще се води от учениците от Неделното училище на отец Славчо. В 10.30 ч. ще започне Военния ритуал за издигане на Националното знаме на Република България, както и знамето на Велико Търново. Очаква се тогава да бъде произнесени и официалните слова на гостите на крепостта Царевец.

В 11.00 ч. ще се състои поднасянето на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, мястото където е обявен паметния акт. От 11.30 ч. празничното шествие ще тръгне от на пл. „Цар Асен І“ към площада на паметник „Майка България”. То ще завърши с полагане на цветя на паметника, което и тази година ще бъде водено от военните оркестри, участници в Международния фестивал на военните оркестри.