Студенти започват кампания за възстановяване на изгорялата библиотека на Стопанския факултет
Студенти започват кампания за възстановяване на изгорялата библиотека на Стопанския факултет / снимка: организатори

Студентите от специалност „Връзки с обществеността“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ дадоха старт на благотворителна кампания „Да възстановим изгорялата библиотека“. Целта на инициативата е да се съберат дарения от учебна литература, с която да се възстанови библиотечният фонд на Стопанския факултет, който бе унищожен при пожар преди няколко месеца. Изгоряха книги, събирани в продължение на 21 години.

Студентите са подготвили специален апел, който те лично ще разпространяват до потенциални дарители през лятото. В инициативата са ангажирани млади хора от първи, втори и трети курс. Бъдещите ПР-и ще търсят подкрепата на бивши, настоящи и бъдещи студенти, на млади хора, завършили икономически специалности у нас и в чужбина, на преподаватели в български и чуждестранни висши училища. Всеки от студентите в кампанията е определил и своя индивидуална задача за лятото – контакт с потенциални дарители от различни градове в страната, както и разпространение на апела чрез медиите по региони.

Със съдействието на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ апелът ще бъде изпратен и до вузове, с които Университетът  има договори за сътрудничество. Целта на кампанията е до началото на новата учебна година да бъде изграден един основен библиотечен фонд.

Деканът на Стопански факултет проф. Байко Байков и Дора Стойчева, която е библиотекар в библиотеката от нейното създаване още преди 21 г., споделиха, че вече са получени няколко дарения от Варненския икономически университет, както и индивидуални дарения.

В момента помещението, което изгоря, вече е напълно ремонтирано, очаква се монтаж на рафтове. Малкото оцелели книги за дадени за подвързване. За да се възстанови фондът обаче ще са нужни много усилия.

За възстановяването на библиотечния фонд са необходими актуални специализирани издания на български или чужд език, подходящи за обучението в направленията „Социални дейности“, „Администрация и управление“, „Икономика“ и „Туризъм“. Книгите могат да бъдат изпращани на адрес: 5000, гр. Велико Търново, ул. „Арх. Георги Козарев“ №1. Стопански факултет.