Строителни и икономически профили най-предпочитани сред бъдещите осмокласници
Строителни и икономически профили най-предпочитани сред бъдещите осмокласници / netinfo

Утвърден е държавният прием за новата учебна година за професионалните гимназии и профилирани паралелки след седми клас във Великотърновска област.
445 ученици ще се обучават в 17 профилирани паралелки в средни училища.
374 са бъдещите осмокласници, разпределени в 15 паралелки на професионалните гимназии. Това означава, че през новата година в специализирани паралелки на учебните заведения са записани общо 819 ученици.

С най-много паралелки – 6 с чуждоезиков профил на обучение, е Езикова гимназия „Проф. Асен Златаров”. В тях са записани максималният брой ученици – по 29.
След това е Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” с 5 паралелки. Само в паралелката „Математика, информатика и немски език” са записани 21 ученици, а останалите четири паралелки са уплътнени с максималния брой ученици – по 29.
Само с една паралелка след 7 клас остана Хуманитарната гимназия „Св.Св.Кирил и Методий”. За „Български език и литература с английски език и история” са записани едва 18 младежи.
20 ученици ще се обучават и в единствената профилирана паралелка на СОУ „Емилиян Станев” – „Информационни технологии с английски език и математика”.

В Горна Оряховица е сформирана една профилирана паралелка - „Български език и литература с английски и немски език” в СОУ „Вичо Грънчаров”. В нея са записани 21 ученици.

В Павликени в единствената профилирана паралелка на СОУ „Бачо Киро” – „Математика, английски език, физика и информационни технологии” ще учат 24 осмокласници.
С по една профилирана паралелка останаха две училища в Свищов. В паралелката „Английски и немски език, Информационни технологии с български език и литература” на СОУ „Николай Катранов” са записани 29 ученици. За паралелка „Изобразително изкуство, английски език и информационни технологии” в СОУ „Димитър Благоев” са утвърдени 23 ученици.


При професионалните гимназии най- голям интерес има към професията „Строителен техник”, която се изучава в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов” във В.Търново. За нея са записани 58 ученици, разпределени в 2 паралелки.

Интерес има и към икономическите специалности на Старопрестолната гимназия по икономика. 29 ученици са се записали в паралелката „Банково дело”, 28 ще учат „Икономическа информатика” и 25 младежи ще се обучават в „Оперативно счетоводство”.

Бъдещите хотелиери ще се обучават в две паралелки на Професионалната гимназия по туризъм „Васил Берон”. 21 ученици ще изучават „Организация на хотелиерството”, 19 ще се обучават в „Организация на туризма и свободното време”.

Само с една паралелка - „Компютърна техника и технологии” е Професионалната гимназия по електроника „Ал.Попов”. В нея са записани 22 младежи, които след завършването си ще получат професионална квалификация „Техник на компютърни системи”.

В Горна Оряховица Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Михаил Ломоносов” предлага две профилирани паралелки. 26 ученици ще учат „Компютърна техника и технологии”. Толкова са и младите хора, записани в паралелката „Системно програмиране”.

Още две профилирани паралелки ще има в Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров”. 27 ученици ще се обучават за финансисти в паралелка „Банково дело”. 22-ма са заявили желание за паралелката по „Бизнес-администрация”.

В Свищов две паралелки ще има само в Държавната търговска гимназия „Д. Хадживасилев”. Максималният брой 29 ученика са записани в паралелка „Икономическа информатика”. 23-ма ще учат за финансисти в паралелката „Застрахователно и осигурително дело”.

Най-слаб е интересът към паралелката „Селски туризъм” в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени, където са записани 19 ученика.