Стотици посрещнаха Лютви Местан и кандидатите на ДПС в препълнената зала на търновския театър
Стотици посрещнаха Лютви Местан и кандидатите на ДПС в препълнената зала на търновския театър / DarikNews.bg

Стотици членове и симпатизанти посрещнаха снощи лидерът на ДПС Лютви Местан в препълнената зала на Музикално-драматичния театър във Велико Търново. Предизборният митинг на партията започна с фолклорни изпълнения на горнооряховския ансамбъл "Сидер войвода". За да подкрепи кандидатите на ДПС на сцената излезе и известният български изпълнител Орхан Мурад, който изпя няколко песни и пожела победа за Движението под номер 18 в интегралната бюлетина. Програмата продължи с химните на България и Европейския съюз. Украсената с балони и национални знамена зала на театъра едва побираше всички желаещи да чуят и видят председателят на ДПС Лютви Местан. Той беше посрещнат на крака с бурни аплодисменти и скандирания “ДПС”.

Заедно с лидера на сцената се качиха кандидатите за депутати от великотърновската листа, водена от Камен Костадинов, както и водачи на листи от съседни области като Четин Казак, Мариана Георгиева и Бюрхан Абазов, бивш зам.-министър на земеделието. Всички гости се изказаха от трибуната, като приветстваха активистите на ДПС, обръщайки се към тях с “братя и сестри”.

Областният председател Гюнай Далоолу и водачът на листата във В. Търново Камен Костадинов благодариха на всички, които са работели и в момента работят за изграждането на ДПС в региона. „През 2009 година, благодарение на вашата подкрепа, ние успяхме да реализираме за първи път депутатски мандат, спечелвайки немислимите за тогава 12 211 гласа. Тогава г-н Ахмед Доган ми каза: „Търново са готови. Ще стане мандата”. Сега като говоря с моите колегите, с г-н Местан, аз съм с усещането, че Търново са готови за втори мандат”, заяви Камен Костадинов. Той подчерта, че вторият мандат на партията във Велико Търново е необходим, за да бъдат отстоявани и защитавани интересите на хората в региона от двама народни представители – водачът Камен Костадинов и вторият в листата европейският шампион по борба Румен Павлов.

„Всички казват, че Лютви Местан е най-силният политик в България. Само че на г-н Местан му трябва парламентарна група от 48-50 народни представители. За да може нашият лидер да упражнява голямата политика, посветена на малкия човек, той трябва да има зад гърба си сериозна политическа подкрепа - подкрепа от своята парламентарна група, подкрепа от всички вас, от всички тези над 500 000 български граждани. Основната причина да се гласува за ДПС е, защото гласувате за себе си, за вашето самочувствие, затова вие да решавате своите проблеми. Защото вие знаете, че ще ги решите чрез нас, когато ние сме силни. Нека се съберем и да постигнем не 12 200, а над 13 500 гласа, което е абсолютно възможно. Аз съм сигурен, че с работа, увереност и с мисъл за собствените си деца и бъдеще, ние ще го постигнем”, заяви водачът на листата Камен Костадинов.

"Обвиненията, че ДПС е етническа партия са само в болните мозъци на нашите политически опоненти и ДПС изглежда етническа партия само в тяхното криво огледало". Така започна своето обръщение към присъстващите в залата председателят на партията Лютви Местан. Той отбеляза, че от общо 31 листи на ДПС, 15 се водят от етнически българи като Камен Костадинов, проф. Мариана Георгиева, Петър Чобанов, Йордан Цонев. „Колко водачи на листи има в листите на БСП, които да се казват Лютви Местан или с друго турско име – нула, колко в листите на ГЕРБ, колко в листите на АБВ – нула. Е кои партии са етнически? Двама от водачите на листите на ДПС са роми и ще станат депутати. Това е партия, която представя цялата палитра на етнорелигиозното богатство на България. Нашата магия е в това, че за нас етническите и религиозните различия са богатство, а не някакъв риск за националната сигурност", подчерта Местан.

"Докато не се промени това отношение към етнорелигиозните различия, докато всички политически сили не възприемат етнорелигиозното многообразие като богатство и стратегическо предимство на България, а възприемат тези различия като заплаха за националната сигурност, ние няма да сме се превърнали в истинска демокрация”, категоричен бе лидерът на ДПС. Пред избирателите той подчерта, че е обикновен човек от народа, както всички присъстващи в залата. „Аз не идвам при вас като големия политик от София, аз съм ваш брат, много добре познавам мисленето ви, защото това е и мое мислене, аз чух вашите гласове”, допълни председателят на ДПС, като отбеляза, че преди номинациите много хора от Велико Търново са го потърсили със желание листата на ДПС за тези избори да бъде променена.

„Имате нова променена листа. От вас се иска така да я подкрепите, че в отговор не само да ми изпратите в парламента Камен Костадинов, но той да е в пакет с европейския шампион Румен Павлов, а това означава да прескочите 13 000 гласа, за да имате двама народни представители”, заяви Местан. Той завърши своята реч пред избирателите, цитирайки изречение от песен на Орхан Мурад - „Не се отказвай от гордостта си”. „Искам ви горди и свободни. Свободата никой не може да ви я вземе, защото тя е във вас. Остава ни да кажем на цяла България защо напъните ДПС да се изолира няма как да успеят. Защото силата на ДПС сте вие, а ДПС е онази сила, която ни събира в едно”, заключи председателят на партията под силните овации и възгласи в залата.