Стефан Михайлов: Данъчната култура на българина расте и хората все повече разбират, че плащането на данъци не е мръсна дума
Стефан Михайлов: Данъчната култура на българина расте и хората все повече разбират, че плащането на данъци не е мръсна дума / DarikNews.bg, архив

Данъчната култура на българина се увеличава и хората все повече разбират, че плащането на данъци не е мръсна дума. Това каза в интервю за Дарик директорът на Териториалната дирекция на НАП – В. Търново Стефан Михайлов.

“Всеки един от нас има задължения към държавната хазна и навременното им плащане означава, че ще има пари за детски градини, улици, тротоари, учебни заведения, зелени площи. Данъчната администрация е ключова по отношение на приходите в бюджета и няма да се уморя да повтарям на хората, че плащането на данъците трябва да се случва в законово установените срокове и това има ефект. Постепенно хората свикват с това и установяваме все по-малко нарушения”, коментира Михайлов.

Той подчерта, че НАП е една от най-модерните приходни държавни администрации, която насърчава и толерира доброволното внасяне на данъците и осигурителните вноски. “Въпреки че разполагаме с достатъчно лостове за тези, които смятат, че могат да измамят по някакъв начин държавата”, добавя данъчният шеф. Данъчната кампания в региона приключи успешно, отчете още Михайлов. В офисите на Териториалната дирекция, която обхваща седем области, са подадени близо 44 000 годишни декларации от юридически лица и 87 000 от физически. Има тенденция на увеличение на подадените декларации, което говори за икономическо развитие, каза Стефан Михайлов. По думите му все повече започват да се ползват електронните услуги на НАП.
1580 от декларациите за Великотърновска област са подадени по електронен път чрез персонален идентификационен код (ПИК), а за цялата дирекция те са 6000.

До момента в данъчните офиси в старата столица са издадени около 2000 ПИК. Притежателите на такъв код могат да проверяват и задълженията си към общините по отношение на местните данъци и такси. Издаването му е абсолютно безплатно и е за улеснение на гражданите, пести време и разходи. Целта е с един код хората да ползват все повече електронни услуги и това и дава положителен ефект, обясни Михайлов.
Той съобщи още, че за първите месеци на годината ТД на НАП – В. Търново отчита увеличение на данъчните приходите, въпреки че продължава да се възстановява, след съответните проверки ДДС на земеделските производители по закона за обратното начисляване, а така също по закона за възстановяване на общините по водните цикли. Въпреки това изпълнението на приходите се движи в нормални граници, подчерта Стефан Михайлов. Данъчната дирекция осъществява и непрекъснат мониторинг на задължените лица. Около 400 фирми на територията на дирекцията Д имат задължения от по над 100 000 лв., 3 500 имат задължения в размер между 50 000 и 100 000 лв. и 8500 фирми - между 5 000 и 50 000 лв.

“Лично съм се срещнал с над 120 задължени лица. Проявяваме разбиране, когато фирмите са работещи и коректни. Изготвят се индивидуални погасителни планове. Има много строг контрол и до стотинка си търсим фиска към държавата с всички законови средства, включително с продажба на имущество и запор на всички сметки. В повечето случаи фирмите и задължението лица проявяват разбиране и не се стига до такива крайни мерки”, добави данъчният шеф. Той изтъкна подобряването на качеството на контролно-ревизионната дейност и постигнатите добри резултати в това отношение. Повече от 1000 ревизии са извършени на територията на цялата дирекция за 2014 г., при което са разкрити допълнително над 52 млн.лв., посочи Михайлов.

Той използва случая да благодари на служителите на цялата дирекция за успешното приключване на данъчната кампания. За три месеца през офисите на НАП само във В. Търново са преминали 35 000 души и на всеки един от тях е обърнато нужното внимание, категоричен бе шефът на търновската дирекция на НАП.