Средновековен кръст от В. Търново ще стои над гробница на защитници на Перперикон
Средновековен кръст от В. Търново ще стои над гробница на защитници на Перперикон / netinfo
Късносредновековен каменен кръст ще подари Регионалния исторически музей, Велико Търново на музея в Кърджали. Кръстът ще бъде поставен върху гробницата, в която ще бъдат препогребани костите на първите българи, станали жертва на османското нашествие. В България няма подобен паметен знак. Гробницата, в която ще бъде направено препогребването е в период на изграждане. Тя се намира в манастира св. Йоан Продром в Кърджали.
През лятото, в крепостта Перперикон археологически екип, в който бе включен и д-р Хитко Вачев от Великотърновския музей, при проучване на християнски некропол от средата на 14 век, бяха открити скелети с видими следи от посичане. Установено е че това са първите български жертви, паднали в борбата срещу турското нашествие.
Каменният кръст, който ще бъде поставен върху гробницата е намерен през 50-тте години на миналия век. Не е ясно обаче мястото, където е открит. Той е с размер 1,5 м на 40 см и ще бъде осветен на 17 октомври от Великотърновския митрополит Григорий.
Чисто символично средновековната столица на България изпраща този кръст за българите, защитавали земята на Второто българско царство, коментира директорът на музея Иван Църов.
Перперикон е първият голям град, който е превзет от османските нашественици. Това става по време на Димотишкия поход на Орхан.
От проучените през лятото 30 гроба, без съмнение 10 от тях принадлежат на хора, загинали от насилствена смърт, каза д-р Вачев. Намерени са скелети, както на възрастни, така и на деца. Възможно е тези хора да са били посичани за назидание на защитниците пред крепостните стени на града, допълни археологът.
Препогребването на костите в гробницата в манастира св. Йоан Продром в Кърджали е предвидено за началото на месец ноември.