Средно 50 лева за лифткарта ще плаща всеки, решил да кара ски в големите зимни курорти
Средно 50 лева за лифткарта ще плаща всеки, решил да кара ски в големите зимни курорти / DarikNews

Зимата дойде. Дали ни харесва или не, температурите паднаха, заваля и първият сняг. И ако за едни снегът е повод за ядове, за любителите на така наречените бели спортове е истинско щастие. И понеже в нашия регион все още е твърде рано да мечтаем за ски и сноуборд-вълнения, тъй като няма необходимата снежна покривка, проверихме как стоят нещата в големите зимни центрове.

Още повече, че най- нетърпеливите ще отпрашат, ако още не са го направили, към  Банско, Боровец и Пампорово още този уикенд. Там, освен на естествената бяла покривка, разчитат и на изкуствената и снежните оръдия вече работят усилено. Колко ще трябва да платим, ако искаме да почиваме и караме в големите зимни курорти, защото със сигурност цените за ски- карти, храна и нощувки не са безразлични на повечето любители.

През последните години Банско изглежда е предпочитан курорт, заради модерното си оборудване и големи писти. Само тази година в съоръженията са инвестирани 13 милиона евро. В края на миналата седмица там вече официално откриха сезона с пищно шоу, направено от някои от най- големите звезди на зимните спортове. Проверката ни показа, че цените на еднодневните карти остават непроменени в сравнение с миналата година.

До 27 декември еднодневните ще се продават по 50 лева, а от тази дата до 30 март по 55 лева. Картата за цял сезон е 980 лева, като тя предлага правото да не се чака ред на кабинковия лифт. Цените на нощувките варират от 15 лева в малките семейни хотели до 150 евро в петзвездните и всеки трябва да си прави сметка според джоба.

Боровец планира да открие сезона със зимен празник на 18 декември. Най- голямата изненада за любителите на зимните спортове ще e намалението на цените на лифт картите с 50 процента и за двата дни нa тoзи уикенд. Забавленията в детския снежен парк „Борокидс" ще бъдат безплатни. Концесионерът Бороспорт запазва цените на лифт- картите от миналия сезон. Еднодневната карта за всички лифтове от понеделник до петьк e 55 лв., a в сьбота и неделя  35 лв.  Oстава специалната цена от 25 лв. за четириседалковия лифт Ястребец Експрес през делничните дни. Сезонната карта за възрастни е 900 лв., а за деца и ученици 650 лв.

Акцентът на инвестициите за Боровец тази година бе осигуряването на изкуствено заснежаване на ски зони „Ястребец" и „Ситняково". Закупени са нови оръдия за изкуствен сняг, а водоем с вместимост около 30 хил. куб. метра подава вода директно към оръдията по трасетата на пистите.

В Пампорово също запазват миналогодишните нива на лифткартите от 50 лева на ден за възрастни. Цените на нощувките варират от 45 до 100 лева на човек. Алтернативите на тези курорти са по- малките, където също има сняг в изобилие, но пък цените са по- тънко и по- близки до джобовете на повечето нашенци.

Сред тях на първо място е Чепеларе- курорт, радващ се на голямо развитие през последните години. Той се намира в близост до Смолян и естествено е принуден да се съревновава за посетители с Пампорово. Тази зима там ще се дават от 20 до 70 лева за легло на нощ в хотелите, а квартирите ще са по- евтини. Миналата година дневната карт за лифта е била 33 лева, през тази се очаква да е със седем лева по- надолу.

От тази зима в играта е новопостроеният "Осогово фънпарк". Той се намира на около 90 км. от София в близост до Кюстендил. Там е и единствената писта, пригодена за обучението на основните принципи при свободния стил на каране. За ветераните скиори и сноубордисти има отделни части от пистата, пригодени за каране в различните по- екстремни стилове на двата спорта.

Цените са по- ниски, отколкото в Банско и Боровец, но и пистите не са особено големи, по около 700 м. са дълги. Сезонът там започна по- рано, тъй като мястото разполага с много машини за изкуствен сняг. Полудневната карта в Осогово е 12 лв., целодневната с три лева по- скъпа. Цените на спането в базите варира между 15 и 25 лв., така че с около 50 лева на ден човек може да се справи...