Спряха делото срещу гватемалеца Хосе Мартинез, питат МВР издирва ли го
Спряха делото срещу гватемалеца Хосе Мартинез, питат МВР издирва ли го / БГНЕС, архив

Великотърновски окръжен съд спря делото срещу гватемалеца Хосе Мартинез, един от четиримата обвинени за въоръжения грабеж в прохода Хаинбоаз на 3 август 2011 г. Съдът ще изиска информация за това дали Мартинез, който избяга от Софийския затвор на 30 април е издирван щателно на територията на страната от МВР. Поради това, че съдът не разполага с информация дали гватемалецът се издирва, адвокатът му поиска наказателното производство да бъде спряно. Според юриста неизяснената обстановка около издирването на гватемалеца ще бъде в негов минус. Освен това Василев смята, че трябва да бъде направена психична експертиза на довереника, за да се докаже дали дадените от него до момента показания могат да служат пред съда.

За спиране на делото настояха и защитниците на другите трима подсъдими, тъй като според тях в отсъствието на Хосе Мартинез обективната истина няма да бъде разкрита.

Съдът обаче реши производството да продължи по отношение на Ивайло Василев, Бойчо Тодоров и Иван Райков. Първите двама поискаха промяна на наложените им мярка „задържане под стража” в по-лека, което съдебният състав остави без уважение.

Следващото заседание ще е на 23 юни от 10.00 часа.

Габровците Ивайло Василев-Горния, Иван Райков, Бойчо Тодоров и гватемалеца Хосе Мартинез са обвинени във въоръжен грабеж, придружен с тежка телесна повреда в съучастие и помагачество, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост и незаконно притежание на боеприпаси.

На 3 август 2011 година групата нападна автомобила на 45-годишния бизнесмен Атанас Атанасов, движещ се по пътя Велико Търново - Гурково. След разклона за Въглевци в прохода Хаинбоаз автомобилът бе спрян от четиримата мъже, а Атанасов бе прострелян в бедрото. До пристигането на органите на реда той бе загубил много кръв и бе открит в безпомощно състояние. Нападателите задигнаха чанта с над 65 000 лева, след което се укриха, но в крайна сметка бяха заловени.

Гражданският иск на бизнесмена Атанас Атанасов е на стойност 415 000 лева, от които 400 000 лева за неимуществени вреди и 15 000 лева – за имуществени вреди.
Делото се гледа от петорен съдебен състав с председател Теодор Милев.