Спад в оборота и отлив на клиенти отчитат заведения, въвели пълна забрана на пушенето
Спад в оборота и отлив на клиенти отчитат заведения, въвели пълна забрана на пушенето / Reuters
Спад в оборота и отлив на клиенти отчитат заведения, въвели пълна забрана за пушене
37199
Спад в оборота и отлив на клиенти отчитат заведения, въвели пълна забрана за пушене
  • Спад в оборота и отлив на клиенти отчитат заведения, въвели пълна забрана за пушене

Големи загуби търпят собствениците на заведения, които спазвайки Наредбата за тютюнопушенето, са въвели пълна забрана на цигарите. Великотърновският бизнесмен Петър Стефанов притежава няколко заведения в града и смята, че Наредбата ще има съкрушителен удар върху много от заведенията, решили да спазват коректно буквата на закона. В моите заведения е въведена тотална забрана на тютюнопушенето, но това доведе до сериозен отлив на клиенти и спад в оборотите с 30-40%, посочи Стефанов.

Затова той обмисля в кафенетата, които са над 50 квадрата да обособи специални зали за пушачи, както предвижда Наредбата. Бизнесменът обаче е изчислил, че една такава реконструкция ще му струва между 15 000 - 20 000 лв., което в условията на криза си е сериозна инвестиция. Ще бъдем принудени или да вдигнем цените в заведенията или да съкратим част от персонала, каза още Петър Стефанов.

Според него заведенията и кафенетата при сегашната Наредба не са в равноправно положение и едни търпят загуби за сметка на други, тъй като на повечето места Наредбата не се спазва или се намират начини тя да бъде заобиколена. Самият Стефанов е непушач и смята, че трябва да бъде въведена тотална забрана на тютюнопушенето навсякъде.

Чуйте Петър Стефанов в звуковия файл.