/ netinfo
Стотици избраха да бъдат през почивните дни на Медена седянка по еленски. Петият празник на еленския мед и пчеларството събра не само почитатели на божествения еликсир от Балкана, но и любители на фолклора.

От близки и далечни градове пристигнаха танцьори за първото надиграване „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Градският мегдан преливаше от изобилие, пъстрота и веселие.

На Медена седянка по еленски

Местни производители опънаха шатри и подредиха от всичко, което дават трудолюбивите пчели. Десетки занаятчии предлагаха не само хубава стока, но и помагаха с полезни съвети.

Организаторите - Община Елена, местното сдружение „Пчела“, Сдружението за биологично пчеларство и народно читалище „Елена-1863“ се бяха постарали и на млади, и на стари да е сладко, забавно и благо на сърцата. 

Кметът инж. Дилян Млъзев откри празника и пожела на пчеларите пълни кошери, а председателят на местното сдружение Иван Стефанов напомни, че къща, в която по-често слагат мед на трапезата, лекарят я заобикаля.

По традиция архиерейският наместник благослови еленските пчелари и освети меда им, който заради уникалните вкусови качества все повече е търсен. Старите пчелари си спомнят, че той често е вземан за „мая“ т.е. за подобрител на меда, произвеждан на други места в страната. 

Стартът на фолклорното надиграване дадоха неговите инициатори от еленския клуб  за автентични хора „СамоДиви“. Всички участници разлюляха сцената с весели хора, та чак разиграха и публиката. Организаторите отличиха със специални награди най-добрите състави, които отнесоха и дарове от местни производители.

Небивал интерес предизвика дефилето и представянето на автентични народни носии, повечето лични, предавани във фамилиите от поколение на поколение. На празника гостуваха и от клуб „традиция“ от Нова Загора. Доста атрактивно представиха облекло и въоръжение на хайдути от 18 век.

еленски мед
netinfo


Медената седянка не мина без дегустации на мед и състезания по надяждане с меденки, без сладки раздумки за пчелите, които за разлика от човеците работят на принципа: „Един за всички, всички за един“.

Рекорден брой участници на турнира по тенис на корт в Елена

Във весели работилнички децата пресъздаваха в рисунки, апликации и игри живота на пчелите, а после първи малчуганите се наредиха край центрофугата да опитат от вкусния мед, който потече от питите.

еленски мед
netinfo


Местните пчелари заедно със своите колеги от страната обмениха опит по време на научно-практически семинар, организиран от Сдружението за биологично пчеларство. Обсъдиха финансирането в сектор „Пчеларство“ и има ли нужда от нова концепция в пчеларската програма.

А как от две тръвни се стига до модерен пчелин с над 200 кошера показаха нагледно на семейния пчелин в с. Яковци Поликсена и Здравко Кръстеви.

Пчелинът за образец влезе във филма на Световната организация по прехрана за изследване и прилагане на препарата „Екостоп“, номиниран преди две години в ЕС сред  петте иновационни продукта в земеделието, и който за първи път е приложен при еленски пчелари.