Северозападната В група стартира на 24 март, ще има мачове и на Разпети петък
Северозападната В група стартира на 24 март, ще има мачове и на Разпети петък / Дарик нюз, архив

Спортно- техническото ниво на футбола в Северозападната „В" група е ниско и това се дължи на неразчетените действия на ръководители и болните амбиции на треньори, довели до изразходването на излишни средства във водещи центрове в региона за кратък престой в „Б" група. Това заяви председателят на Зоналния съвет на БФС във В. Търново Георги Велинов по време на вчерашната си среща с ръководителите на клубовете от нашата Трета дивизия. Той ги посъветва добре да анализират финансовите си възможности преди да решат да правят крачка нагоре, защото за година- две при професионалистите харчат пари, които биха им стигнали за 5- 6 в аматьорската група. Според него освен първите три отбора в класирането „Локомотив" /Мездра/, ФК „Червен бряг" и „Академик" /Свищов/ през есента останалите не са показвали симптоми на футбол, като изключение прави от време на време „Дунав" /Селановци/. По отношение на битката за влизане във Втора дивизия той е оптимист за „Академик", докато за лидера „Локо" /Мездра/ не се знае ще продължи ли участието си в Северозападната „В". Шефът на Зоната благодари на деятелите, че в трудните времена успяват да поддържат футбола жив и че групата е най- коректната в страната, като през есента има само двама наказани за посегателство на рефери играчи.

Той призна за допуснати грешки от страна съдиите в определени мачове, от които потърпевши са били „Локо" /Г. Оряховица/, „Академик" и ФК „Левски- 2007".

Председателят на Зоналната съдийската комия Петър Петров коментира, че повечето проблеми са създали арбитри от „А" и „Б" група, които или подценяват срещите на по- долните нива, или отиват уморени от ръководените предния ден в професионалния футбол. Той обясни, че според подписаната Конвенцията на УЕФА в Трета дивизия трябва да съдийстват млади момчета и тези от групата на талантите, които ще бъдат наблюдавани от менторите си. Тази практика ще се налага през пролетта. Бившият международен асистент- съдия каза още, че при физическа интервенция на футболист спрямо рефер е задължително да има червен картон и тежка санкция, като той самия няма да подкрепи последвала молба за амнистия.

Клубовете бяха предупредени да не допускат и политическа агитация по време на мачовете за първенство, предвид старта на предизборната кампания.

Пролетният дял от шампионата стартира на 24 март и ще приключи на 2 юни. Междинни кръгове не са предвидени, но два поредни ще са в петъци на 3 и 10 май. Това е наложено от предстоящите Великденски празници и парламентарния вот. Любопитно е, че мачове ще има и на Разпети петък.