Санкционират фирми за неизчистени строителни отпадъци в района на бившата ледена пързалка
Санкционират фирми за неизчистени строителни отпадъци в района на бившата ледена пързалка / Дарик нюз, архив

Фирмите, строили в района на бившата ледена пързалка във В. Търново и неизчистили отпадъците си, ще бъдат санкционирани, заяви кметът на В. Търново Даниел Панов в отговор на питане на общински съветник. На вчерашната сесия Николай Илчев постави въпроса за състоянието на общинския терен и за това, че се е превърнал в опасен за здравето и дори за живота на децата.

Той самият е викал спешна помощ заради дванайсетсантиметров пирон, забит в ръката на третокласник. Николай Илчев поиска незабавни мерки за намиращата се в окаяно състояние площадка на бившата пързалка, защото е в близост до училище в гъсто населен квартал. Той добави, че бившето тренировъчно игрище в западната част на стадион "Ивайло" се е превърнало в бунище за строителни отпадъци, а там също играят деца, хора бягат за здраве, други пък разхождат домашни любимци.

Кметът Даниел Панов съобщи, че вече са изпращани предупредителни писма до петте строителни фирми, които са правили жилищни сгради в района. За това, че не са почистили напълно останките от материали и отломки ще бъдат санкционирани по няколко текста от общинските наредби и законите на страната. Градоначалникът обясни, че в момента се водят усилени преговори с плевенската компания „Хоризонт", която спечели през 2009-та г.конкурс на община Велико Търново за изграждане на подземен паркинг с магазини и възстановяване на тренировъчния терен до стадиона.Кметството трябва да получи 15% от изграденото безвъзмездно. Фирмата е вкарала и депозит от 200 хил.лв. Инвестиционните намерения обаче не са реализирани.

Предприемачът Борислав Иванов е имал няколко срещи с нас, на които настояхме да не уведоми за намеренията си.В резултат на тях той входира работни проекти  за бъдещо строителство, а сроковете за обжалване изтичат  тази седмица.Налага се изменение на плановете, тъй като под пързалката минават електропроводи, които трябва да се изместят.За това също е направен проект , който е представен на „Енерго-про".

Всеки момент фирмата „Хоризонт" ще получи и разрешителни за строеж. Тя ще огради целия обект, но онези, които са го превърнали в сметище и в следствие на това се нараняват деца ще си понесат последствията, бе категоричен Даниел Панов.