С маршинг-дефилир откриват фестивала на военните духови оркестри
С маршинг-дефилир откриват фестивала на военните духови оркестри / DarikNews.bg, архив

С маршинг-дефилир пред Музикално-драматичния театър от 16,30 часа ще започне Международният фестивал на военните духови оркестри във Велико Търново. Участниците ще потеглят от кооперативния пазар и ще преминат по главната улица на града. За 17,00 часа пред театъра е насрочено тържественото откриване, на което ще присъстват кметът Даниел Панов, началникът на НВУ бриг. ген. Цветан Харизанов, президентът на фесивала Валери Вълев и Великотърновският митрополит Григорий. След официалната част участниците ще изпълнят няколко общи пиеси пред публиката и гостите на фестивала.

Единственият по рода си фест у нас продължава до 20 септември, като концертната програма ще бъде в Двореца на културата и спорта "В. Левски". В тазгодишното издание участват около 140 музиканти от пет оркестъра. Това са представителният гръцки оркестър на военно-морските сили от Атина, представителният оркестър от град Гомел, Беларус, представителният гвардейски оркестър от София, сборният оркестър на фестивала, в който участват оркестрите на НВУ "В. Левски" и военното поделението в Стара Загора и градският оркестър на Община Велико Търново.

Утре (19 септември) в ДКС "В. Левски" ще се състои шоу-спектакъл на всички оркестри, който ще започне в 19,00 часа. Освен военни маршове, зрителите ще чуят и изпълнения по песни на Уитни Хюстън и боса-нова вариации, а така също и песента на Цар Иван Шишман, която е символичен химн на Велико Търново и на самия фестивал.

На 20 септември от 14,00 часа, отново в ДКС "В. Левски", оркестрите ще направят втори шоу-спектакъл, на който са поканени ученици от всички великотърновски училища.

Концертите са напълно безплатни за жителите и гостите на Велико Търново.

Патрон на фестивала е президентът на Република България Росен Плевнелиев. Шестото издание е посветено на 104-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Организатор на културното събитие е Фондация "Международен фестивал на военните духови оркестри", съвместно с Община Велико Търново и Националния военен университет.