С 300 % е нараснал търговският обмен между България и Корея за три години
С 300 % е нараснал търговският обмен между България и Корея за три години / DarikNews.bg
С 300% е нараснал търговският обмен между България и Корея за три години
57751
С 300% е нараснал търговският обмен между България и Корея за три години
  • С 300% е нараснал търговският обмен между България и Корея за три години

Търговският обмен между България и Корея е нараснал с 300 % за последните три години, съобщи във Велико Търново посланикът на Корея у нас Чън Би-хо.

В момента търговското салдо е положително за сметка на България, което означава, че страната ни изнася повече стоки и продукти за азиатската държава, отколкото внася. Причина за това е сключеното споразумение за свободна търговия между Корея и ЕС, което е в сила от 1 юли миналата година, поясни посланикът.

България изнася за Корея предимно метал за скрап, химически продукти, чипове за интегрални системи и облекла. Според българската статистика Корея се нарежда на второ място сред източно-азиатските компании по обем на инвестиции в България. Вярваме, че сключеното споразумение ще доведе до голям тласък и ще разшири икономическите отношения между двете страни, каза Чън Би-хо.

На над 150 млн.евро възлиза инвестицията на корейски компании за изграждане на фотоволтаичните паркове в Самоводене и Златарица, припомни дипломатът. Според него Велико Търново е подходящ за корейски инвестиции в областта на туризма.

Чуйте повече в звуковия файл.

Вчера посланикът изнесе лекция пред студенти от Великотърновския университет за българо-корейските отношения и договори за свободна търговия между Корея и ЕС и взе участие във Вечер на корейската култура и кухня в Хан "Хаджи Николи". В картинната галерия на хана Чън Би-хо откри фотоизложба "Усещане за Корея", която показва красотата на природата и традициите в източно-азиатската страна. Експозицията ще остане отворена за посетители до 24 октомври.