С 25% повече са местата във ВТУ през новата учебна година
С 25% повече са местата във ВТУ през новата учебна година / netinfo

1905 първокурсници държавна поръчка ще приеме Великотърновският университет през новата учебна година. Местата са с 25% повече в сравнение с миналата година, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ.

1 405 са бакалаврите редовно обучение, 400 задочниците. В специалност “Право”,която е с магистърска степен на обучение, тази година ще бъдат приети общо 100 кандидат-студенти, като 75 от тях ще бъдат в редовна, а 25 в задочна форма на обучение.

Значително е увеличен броя на местата за прием на професионални бакалаври в двата колежа на университета в Плевен и Враца. За всеки един от тях са отпуснати по 60 места, при 25 миналата година. Броят на студентите по магистърски програми ще бъде 165 за редовно обучение и 40 в задочна форма на обучение.

Значително по-висок ще бъде приемът на докторанти в университета – миналата година в тази квалификационна степен са се обучавали четирима докторанти- държавна поръчка, докато тази година ще се приемат 27 в редовно и 5 в задочно обучение.

От днес до 7 юли във Великотърновския университет и още 28 града в страната ще се подават документи за кандидатстване във висшето училище. На практика кандидат-студентската кампания стартира през април и май, когато се проведоха предварителните изпити, на които се явиха 3 917 души.

Таксата за обработка на документите е 20 лева, толкова струва явяването на първи изпит, 18 лева се плаща за втори и всеки следващ изпит. Кандидатите, които разчитат на оценките си от предварителните изпити и матурите заплащат само таксата за обработка на документите.

От такси са освободени кандидат-студентите с инвалидност над 70%, кръглите сираци, военноинвалидите, младежите от домове за деца и майките с три и повече деца.

За първи път тази година ВТУ въвежда книга в която кандидатстудентите могат да записват своите послания.