Руслан Мъйнов сред гостите на Алековите дни в Свищов
Руслан Мъйнов сред гостите на Алековите дни в Свищов / снимка: организатори

Благотворителeн концерт на Руслан Мъйнов и Русалина Мочукова с Русенската опера е тазгодишният акцент на Алековите дни в Свищов. Спектакълът ще бъде тази вечер от 18,00 часа на сцената на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови".

Зрителите ще се насладят на уникалния теноров глас на Руслан Мъйнов и сопранотосопраното с международна кариера Русалина Мочукова, заедно със симфоничния оркестър на Държавна опера - Русе. Те ще представят популярни и обичани канцонети, оперетни и оперни арии от Пучини, Супе, Калман, Верди, Лехар, Щраус и др. Диригент е Владимир Бошнаков. Поканите са на цени от 5 и 3 лева, а с набраните средства ще бъде подпомогната къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов.

Преди благотворителния концерт ще бъде връчена наградата на тазгодишния лауреат на литературната награда "Алеко" за къс сатиричен разказ - молдовският писател Сергей Узун.

Тържествата за честването на 151-годишнината от рождението на Алеко Константинов ще започнат от 17,00 часа с факелно шествие от къщата-музей на Щастливеца до паметника му в градската градина, където ще бъдат положени цветя.

Във вторник в къщата-музей ще бъде представено юбилейното издание на Съюза на българските писатели, посветено на 120 години от първото издание на пътеписа "До Чикаго и назад". Организира се и изложба "Пътешественикът Алеко", на която ще бъде направена презентацията "Едно пътуване в снимки" на Анатолия Тодорова, Ивелина Иванова и Пети Доневски. В Художествената галерия "Николай Павлович" ще бъде открита самостоятелната изложба с карикатури на Чавдар Николов, носител на голямата награда за карикатура за 2013 г.