Римляни произвеждали керамика край Павликени още през І в. сл. Хр.
Римляни произвеждали керамика край Павликени още през І в. сл. Хр. / Дарик нюз
Римляни произвеждали керамика край Павликени още през І век след Христа
53091
Римляни произвеждали керамика край Павликени още през І век след Христа
  • Римляни произвеждали керамика край Павликени още през І век след Христа

„Античният производствен център при Павликени" (Долна мизия) е най-новата книга на доц. д-р Павлина Владкова от Регионалния исторически музей. Проучването е в памет на първия и учител в археологията Богдан Султов, който е разкрил и социализирал керамичния център край Павликени.

Доц. Владкова е част от първия випуск на математическата гимназия в града и единствена сред своите съученици избрала специалност, различна от природо-математическите науки. Завършила е история във ВТУ, а за археологията я спечелил именно Богдан Султов. В търновския музей работи от 1979 г. Вече 25 години проучва римския град Никополис ад Иструм и крепостта "Нове" край Свищов.

Илюстрацията върху корицата на книгата е римска маска, предназначена да гони злите сили. След въведение в римската епоха авторката представя план на комплекса, като доказва, че е от І в. сл. Хр. и описва видовете изделия произвеждани в него. Става дума за съдове, апликирана керамика, около 17 вида лампи и т.н. Книгата е издадена с подкрепата на Министерството на културата, съобщи още доц. Влакова.

Чуйте повече от нея за керамичния център в звуковия файл.