Рицари-тамплиери от цял свят се събраха във Велико Търново
Рицари-тамплиери от цял свят се събраха във Велико Търново / netinfo

Велико Търново е домакин на Шестата международна среща-конвент на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим в България. На сбирката присъстват тамплиери от Австрия, Белгия, Гърция и Сърбия.

На рицарски ритуал тази вечер в Музей „Възраждане и учредително събрание” ще бъдат приети 20 нови членове, с които тамплиерското братство в България ще се увеличи до 256 души – рицари и дами.

Международната среща-конвент бе открита от Великия Приор на Ордена в България Румен Ралчев, който представи художествена изложба на творби, създадени от рицари на Ордена.

В експозицията са включени монети от Средновековието, няколко тамплиерски кръста, както и пощенски картички и писма от 18 – 19 век, които са с печати и тамплиерски символи.

„Второто българско царство и рицарството” е темата на конференция, на която видни археолози и историци ще дискутират връзката на тамплиерството с Второто българско царство.

Сред участниците е археологът проф. Николай Овчаров, който е член на Ордена на тамплиерите.

Чуйте повече от него за връзките и влиянието на тамплиерството в България в прикачения файл...

В старата столица Орденът представи за първи път книгата „Процесът срещу тамплиерите” – издание на Тайния архив на Ватикана. Уникалната книга съдържа документи, които потвърждават официалното становище на църквата за оневиняване и опрощение на тамплиерите.

Изданието е отпечатано на ръчно изработена памучна хартия в 799 екземпляра. България притежава 385-тия брой, а последният 799-ти екземпляр е собственост на папа Бенедикт ХVІ.

Още една ценна за Ордена книга бе представени по време на конвента. Тя разказва историята на  тамплиерството през вековете.

Още за изданието чуйте от съставителката Мария Арабаджиева във втория прикачен файл...

Дейността на Ордена на рицарите тамплиери е насочена изцяло към благотворителност и дарителска дейност. За четирите години, в които организацията съществува в България, нейните членове са направили дарения за близо 150 000 евро, съобщи Румен Ралчев.