Я. Такева: 150 училища в страната затварят врати, 1200 души остават без работа
Я. Такева: 150 училища в страната затварят врати, 1200 души остават без работа / netinfo
Над 150 училища ще бъдат закрити и около 1200 души педагогически и непедагогически персонал ще бъдат съкратени заради недостиг на средства, прогнозира във В. Търново Янка Такева. Председателят на синдиката на българските учители бе в старата столица за обучителен семинар на директори, синдикалисти и главни счетоводители за прилагането на делегираните бюджети. Според нея делегираните бюджети осигуряват едва 85 % от необходимите пари и заради инфлационните процеси през лятото правителството ще трябва да отпусне допълнителни средства за издръжката на училищата.
Манифестация на европейските учителски синдикати “Достоен труд- достойно възнаграждение” ще се проведе в Любляна от 4 до 6 април, каза още Янка Такева. Митингът ще съвпадне с годишната среща на министрите на финансите на европейските страни.
Българската делегация ще включва 50 учители, които ще пътуват с автобус, платен от френските профсъюзи.
Кметовете на В. Търново Румен Рашев и на Варна Кирил Йорданов са номинирани и ще получат годишната награда на Европейската комисия по образованието за “най- добри социални партньори”, съобщи още Янка Такева.