Путин е новият доктор хонорис кауза на ВТУ
Путин е новият доктор хонорис кауза на ВТУ / netinfo

Председателят на правителството на Руската Федерация Владимир Путин ще бъде новият “доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Предложението е на ректора проф. Пламен Легкоступ и бе прието единодушно на заседание на Академическия съвет.

Почетното звание се присъжда на Путин в областта на юридическите науки. Решение бе взето на границата между двете години 2008-ма, обявена за година на Русия в България, и 2009-та, която е определена за годината на България в Русия.

Като Президент на Русия и сега като Председател на правителството на Руската Федерация Владимир Путин без съмнение има огромни заслуги за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения в началото на ХХІ в., аргументира предложението си ректорът проф. Легкоступ.

Писмо до най-новия доктор хонорис кауза на Великотърновския университет е изпратено чрез извънредния и пълномощен посланик на Руската Федерация у нас Юрий Исаков. Датата за връчване на инсигниите на почетното звание все още не е определена, но посещението на Путин у нас ще бъде съгласувано с президента Георги Първанов и министър-председателя Сергей Станишев.