Проучваме възможностите за побратимяване със старата корейска столица
Проучваме възможностите за побратимяване със старата корейска столица / DarikNews.bg

Дни на корейската култура и кулинарно изкуство ще се проведат в Хан „Хаджи Николи" във Велико Търново. Атрактивната инициатива ще бъде на 18 октомври и се организира от Посолството на Южна Корея у нас. Вторият секретар на посолството Инсънг Хуанг посети старата столица и се срещна със зам.-кметът по културата Ганчо Карабаджаков.

През април Хан „Хаджи Николи" беше домакин на изложбата на художничката Анна Ким, съпруга на корейския посланика у нас. Изложбата "Цветовете на Корея" е получила широк отзвук и е била много успешна, каза Карабаджаков пред корейския гост. Според Инсънг Хуанг има много богати възможности и огромен потенциал за развитие на отношенията между двете страни.

Обсъдено бе и съвместно партньорство между Велико Търново и Гьонг Джу - старата корейска столица и град, който е подходящ за побратимяване. В страната си градът е известен като „музей без покрив"- град-музей на открито. Посолството ще проучи интереса от страна на старата корейска столица за побратимяване с В. Търново и ще уведоми кмета на общината.

На срещата вторият секретар на посолството сподели, че през август се е провел за пореден път Световен фестивал на Южно-корейската популярна музика. 14-годишно българско момиче е спечелило конкурса тази година.

Според корейците България е много красива страна, те са радостни, че има активно сътрудничество с университетите. След Софийски университет, усилията им за популяризиране на корейския език и култура са насочени към ВТУ, където започва провеждането на курсове по корейски език.