Проф. Пенчо Пенчев: Редица инфраструктурни проекти стартираха по времето на ГЕРБ
Проф. Пенчо Пенчев: Редица инфраструктурни проекти стартираха по времето на ГЕРБ / снимка: Пресцентър ГЕРБ

Всяко евро, похарчено в инфраструктурно съоръжение, регенерира икономическа възвращаемост между 5 и 25%. До 2025 г. в цял свят инвестициите в инфраструктура ще станат около 7 трилиона долара. Това заяви проф. Пенчо Пенчев, позовавайки се на оценка на Световния икономически форум в Давос. Проф. Пенчев е преподавател в Стопанския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Областен управител 2009 – 2013 г. Втори в кандидатската листа на ГЕРБ за ІV Великотърновски избирателен район.

Той изтъкна, че по време на неговия мандат са реализирани реконструкцията и строителството на пътя Твърдица – Елена, Елена – Сливен, Павел – Совата. Даден е старт на ремонта на отсечката между Драгомирово и Българско Сливово, който бе завършен при правителството на Пламен Орешарски.

При управлението на ГЕРБ стана реалност трасето на автомагистрала „Хемус”, а проектът за изграждането на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград е подкрепен също при управлението на Бойко Борисов, подчерта проф. Пенчев. Въпреки природните и климатичните условия Хаинбоаз не е затварян през 2009 – 2013 г., добави още кандидат-депутатът. Проходът е един от 19-те, които пресичат Стара планина. 3500 – 4000 МПС преминават по него за 24 часа, обясни бившият областен управител.

Проф. Пенчев посочи, че за пръв път в неговия мандат със съдействието на посланика на Австрия великотърновският бизнес е бил представен на изложение във Виена. Развитието на икономическата, социалната и екологичната система, борбата с безразборната горска сеч трябва да бъдат водещи, смята кандидатът за народен представител. "Да не говорим от първо лице, единствено число. Към 2011 г.  жителите на нашата област са 258 000 и всички трябва да работим заедно, независимо от политическия успех”, коментира проф. Пенчо Пенчев.