/ netinfo
През есента се очаква да стартират укрепителните дейности на свлачището в района на средновековния манастир „Великата лавра“, който засегна участък от улица „Св. Климент Охридски“ във Велико Търново. Община Велико Търново вече е внесла проекта за необходимите дейности в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, очаква се отпускане на финансиране. Засегнатият уличен участък е част от третокласния републикански път III-514, свързващ Старата столица с Арбанаси и Горна Оряховица.

Близо 160 метра е дължината на зоната, в която са планирани укрепителни мероприятия. Целта е да бъдат обхванати както участъкът на срутването, така и съседните части, за да бъдат избегнати рисковете от други свличания. Изпълнена ще бъде пилотна система с 12 фрагмента, всеки от които е с 12 пилоти.

Общият брой на укрепителните съоръжения ще бъде над 140. Изградена ще бъде също подпорна стена, оформено ще бъде отводняване.
Тези строително-укрепителни работи, както и възстановяването на тротоарния и уличния участък, са оценени на около 1 милион лева.

Свличането на земна маса бе резултат от интензивните валежи от сняг и дъжд през последните 10 дни на март. Още тогава кметът на Велико Търново Даниел Панов възложи геоложки сондажни дейности и спешно изготвяне на проект за укрепване на земната маса.

Въведена бе временна организация на движението със светофар, а трафикът бе отбит в едната лента на засегнатия пътен участък. Върху част от платното бе обособена зона за преминаване на пешеходци, отделена със съответните пътни съоръжения. Организацията на движението е съобразена с обхвата на свличането и ще остане активна през целия летен сезон.

При стартирането на укрепителните дейности улица „Св. Климент Охридски“ ще бъде затворена за движение в участъка от площад „Цар Асен I“ до Владишкия мост. Дотогава ще бъдат цялостно преасфалтирани улиците „Читалищна“ и „Михаил Кефалов“, които ще поемат пренасоченото движение.