Пожар изпепели три бараки в квартал Асенов, 16 души останаха без дом
Пожар изпепели три бараки в квартал Асенов, 16 души останаха без дом / DarikNews.bg, архив

Три жилищни бараки са изгорели при пожар в събота на ул. "Трапезица" във великотърновския квартал „Асенов". Огънят е лумнал около 10,30 ч. На мястото на произшествието е пристигнал кметът Даниел Панов, който е получил информация за инцидента от граждани на квартала. От първоначалния оглед се предполага, че пожарът е възникнал при късо съединение на неизправен отоплителен уред.

Бараките се намират върху парцел, който е държавна собственост, а обитателите им са работници на бившето предприятие „Победа". Всички 16 души от шестте семейства, обитавали бараките, в момента са настанени при свои роднини и близки. Почти всичкото им имущество и документи са изгорели. Четири деца от потърпевшите семейства са в училищна възраст.

Предстои извършване на пожаро-техническа експертиза. Огнеборците са успели да спасят други 10 бараки. При инцидента е пострадал леко 75-годишен мъж, живущ в една от постройките. Старецът е бил прегледан от екип на Спешна помощ - В. Търново и е отказал да бъде настанен за лечение, съобщиха от полицията.

В понеделник сутринта кметът Даниел Панов ще свиква специална комисия, която да предприеме всички необходими мерки, за да се помогне на пострадалите семейства. Техни представители ще вземат участие в работата на комисията, за да кажат какви са най- належащите им нужди. Ще бъде организирана дарителска акция в полза на пострадалите, както и за осигуряване на необходимите условия на четирите деца, за да имат възможност да продължат да ходят на училище.

Ще бъдат предприети всички необходими мерки на пострадалите бързо да бъдат издадени временни удостоверения за самоличност. Обмисля се създаването на специален фонд за временно настаняване и подпомагане на пострадали при бедствия и аварии.