Популяризират кръводаряването с интернет сайт
Популяризират кръводаряването с интернет сайт / dariknews.bg
Популяризират кръводаряването с интернет сайт
32423
Популяризират кръводаряването с интернет сайт
Популяризират кръводаряването с интернет сайт
  • Популяризират кръводаряването с интернет сайт
  • Популяризират кръводаряването с интернет сайт

 

Кръводаряването трябва да бъде популяризирано по всички възможни начини, защото потребността от кръвопреливане остава много голяма. За месец във Великотърновска  област се правят около 200 кръвопреливания, съобщиха от Обществения съвет по кръводаряване. Той бе създаден през февруари именно с цел да се популяризира доброволното кръводаряване. Поредната идея повече хора да разберат за възможността и необходимостта да даряват кръв, е интернет сайтът на Обществения съвет по кръводаряване. Проектът е на 19 годишния Симеон Тотев, който тази година завърши Природо-математическата гимназия във В. Търново, а след няколко дни ще заеме мястото си сред студентите в Софийския университет, където ще учи софтуерно инженерство. Чуйте го в първия прикачен файл.

Кръгът на хората, които се нуждаят от преливане на кръв, е много широк. - пострадали от катастрофи, хора с травми, нуждаeщи се от спешни операции, хора с хронични заболявания, поясни д-р Мария Витанова - завеждащ отделението по трансфузионна хематология.

Хората като цяло имат положителна нагласа към кръводаряването, но времето на самото кръводаряване се отлага до момента, когато техен близък изпадне в беда.

От началото на годината са направени 1 400 кръводарявания. Кръводарителите са повече, тъй като в рамките на половин година един човек може да даде кръв два пъти.

160 са доброволните кръводарители, които лично са отишли в отделението по трансфузионна хематология на областната болницата. Най- ефективен начин за осигуряване на кръв си остават организираните акции за кръвонабиране по месторабота.

Какво трябва да направи човек, ако е решил да помогне на непознат и да даде кръв, чуйте във втория прикачен файл от д-р Мария Витанова.

Интернет страницата на Обществения съвет по кръводаряване можете да намерите на адрес www.oskvt.org