Показват Нанга Парбат в изложба от фотоси
Показват Нанга Парбат в изложба от фотоси / netinfo

Двама елитни български алпинисти  подредиха изложба от фотоси “Високи върхове” във В. Търново. Покорителите на Еверест Дойчин Боянов и Николай Петков представиха в изложбени зали “Рафаел Михайлов” 50 снимки от изкачването през това лято на връх Нанга Парбат- висок 8125 метра.

Фотосите обхващат катеренето от прашните долини до най- високата точка, от която се виждат трите най- високи планини в света Хималай, Каракорум и Хиндекуш и част от тях са били публикувани в алпийския сайт “Еверест нюз”.

“Осъществяваме фотоизложбата с помощта на нашите приятели от клуба по катерене, планинарство и екстремни спортове за което сме им много благодарни”, каза Дойчин Боянов”. Той подари на председателя на клуба Петър Петров фотос от върха с пожелание алпинистите на “Царевец да видят Земята от него.

“Надяваме се през 2008 година това да стане”, отговори г-н Петров, който информира, че през 2007 г. се подготвя атака на седемхилядник, а през следващата и на осемхилядник.

Дойчин Боянов и Николай Петков покориха Нанга Парбат  през това лято. Атаката му бе част от амбициозния план на двамата алпинисти да изкачат два върха високи над 8 000 метра в един сезон, нещо не постигано до сега от българи. Двамата се справиха с Нанга Парбат за 23 дни, като преодоляха маршрут по западната стена, известна като Диамирската.

“Втората ни цел бе връх Хидън Пик- висок 8 068 метра. Искахме да го покорим като създадем нов маршрут, който да носи името България. За това избрахме северозападния гребен, по който върха никога не е бил покоряван.

Причината е, че да се стигне до точката от която започва

същинската атака е необходима логистична подкрепа, т.е. екипировката трябва да бъде изнесена на  6 500 метра височина.

Тази кота е от към страната на Китай, но е невъзможно да бъде достигната и за това трябва да се подходи от към Пакистан.

Проблемът е, че това означава върхът да бъде обиколен почти изцяло по трасе с денивилация 1 500 метра, като в определени моменти не знаеш дали си в Китай или Пакистан. Преодоляват се трудни участъци с ледопад и лавинна опасност. Ние го направихме и се подготвихме за атака, но заваля сняг. След като три дни чакахме да спре бяхме принудени да се върнем обратно.

Не сме се отказали от целта да има маршрут “България” и се надявам през 2008 година да я осъществим”, разказа Дойчин Боянов.

Експедицията до Нанга Парбат и Хидан Пик е струвала около

36 000 лева.