Паметник на градинарите откриха в Драганово
Паметник на градинарите откриха в Драганово / DarikNews.bg

Паметник на градинарите откриха и осветиха в Драганово. Откриването му бе акцент в тазгодишното издание на празника на градинаря в горнооряховското село. Специално за случая дойде делегация от побратимения унгарски град Фелшьожолца. В състава й бяха секретарят на кметството на Фелшожьолца Ищван Ронай, Гюла Нади, общински съветник в унгарския град, Клара Ярославски, представител на кметството, Владимир Калицов, секретар на Дружеството на Българите в Унгария, Маргарита Бочева, председател на българското малцинствено самоуправление във Фелшожьолца.

От Община Горна Оряховица празника уважиха заместник-кметът Николай Георгиев, секретарят на Общината инж. Клавдия Ганчева и общинският съветник Кирил Кирилов.

Паметникът на градинарите е изработен от скулптора Ангел Ангелов от Велико Търново. Композицията съчетава земеделските сечива-рало, мотика и садило, и птица, кацнала върху тях. Инструментите се свързват със същността на земеделската работа, а птицата символизира миграцията на драгановските градинари по света и завръщането им в родния край. Върху постамента са изписани имената на всички 19 държави от три континента, в които се знае, че са пребивавали те. Освен в европейски страни, драгановски градинари са достигнали и отдалечени кътчета от света като Австралия, Аржентина, Нова Зеландия и други.

Освещаването на паметника извърши отец Димитър. Поднесени бяха венци и цветя от кметството и НЧ „Съединение-1888” в Драганово, от кметството в гр. Фелшожьолца, от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от Общинския съвет, обществени организации и граждани.

За изграждането на паметника бе сформиран инициативен комитет, с председател кметът на селото д-р Петър Суванджиев. Паметникът е изработен със спомоществователството на кметството във Фелшьожолца, председателят на българското малцинствено самоуправление в града Маргарита Бочева, Дружеството на българите в Унгария, местни земеделски производители и фирми от региона.

Паметник на градинарите откриха в Драганово
netinfo

Освен в някогашна Австро-Унгария, драгановските градинари развиват занаята в Русия, Чехословакия, Унгария, Германия, Полша, дори в САЩ, Куба, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия. Драгановчани са допринесли много и за развитие на градинарските технологии. За защита на интересите си драгановските градинари основават едно от първите градинарски дружества у нас. По инициатива на Константин Каранешев през 1927 г. се приема уставът на дружеството, наречено Общо градинарско зеленчукопроизводително дружество „Свети Стефан”.

По инициатива на дружеството се пуска първият градинарски влак, а по-късно – и първият градинарски параход по Дунав, това каза в словото си кметът на Драганово д-р Петър Суванджиев. Делото на местните газди е почетено като през 2005 г. във Фелшожьолца е издигнат паметник на на градинарите. Заслугите на драгановските градинари в Унгария и топлите отношения между горнооряховското село и Фелшожьолца, изтъкна в поздрава си секретарят на кметството в побратимения град Ищван Ронай. Гостите на празника бяха поздравени и от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

„На хилядите драгановски градинари прославили България по света с трудолюбие и предприемчивост”, е изписано на паметната плоча. Постаментът се намира в центъра на селото, близо до път, по който ежедневно минават стотици автомобили. Така всеки може да узнае за славата на драгановските градинари.