Отварят Южния пътен възел, затварят улица Магистрална
Отварят Южния пътен възел, затварят улица Магистрална / Дарик нюз, архив

Движението по Южния пътен възел край В. Търново ще бъде възстановено от 13 февруари, съобщиха от общинската администрация. Заради изпълнението на ВиК проекта част от платната бяха затворени, което наложи промяна в транспортната схема. Автобусите  № 4, 5, 13, 30, 70 за кв. "Света гора" ще се движат отново по основния си маршрут.

От 13 февруари транзитното движение  по главния път І-4 "София- Велико Търново - Варна" ще бъде пренасочено през квартал „Чолаковци" заради изграждането на водопровод и канал по ул. "Магистрална", в участъка от Южния пътен възел до пътно кръстовище „Качица". Първо предстои затваряне за движение на МПС- ата по участъка от Южен пътен възел до кръстовището с ул. „Мармарлийска". В останалата част на ул. "Магистрална" колите ще преминават при спазване на правилата на въведената временна организация на движение.

До есента на тази година поетапно ще бъдат затваряни следващите участъци по ул. „Магистрална" в посока пътно кръстовище „Качица".

Въвежда се нова организация  на движение, като всички МПС- ата по направленията София - Варна и преминаващи през Велико Търново, ще бъдат отклонявани по обходен маршрут. Той тръгва от Западен пътен възел и премина по  ул. "Козлуджа" - ул. "Сан Стефано" (кв. „Чолаковци") и ул. "Дълга лъка", за да достигне до кръстовище с път І-5 „Русе - В. Търново - Габрово", по който след това автомобилите ще стигат до Южния пътен възел.

Цялостната промяна на движението се налага заради заключителната фаза на водния проект на старата столица. Според плановете до есента трябва да приключи подмяната на водопроводните и канализационни системи от Южния пътен възел до пътен възел „Качица".

Строителството на обекта налага промяна в движението и на междуселищните автобуси. Изготвени са нови маршрути, определени със заповед на кмета Даниел Панов, които ще бъдат оповестени своевременно, информират още от Община В. Търново.