Отложиха делото срещу кмета и бившия главен архитект
Отложиха делото срещу кмета и бившия главен архитект / Dariknews.bg

Великотърновски окръжен съд отложи за утре делото срещу кмета на общината Румен Рашев и бившия главен архитект Елена Абаджиева. Обвинението срещу тях е, че са  превишили правомощията си и са облагодетелствали частна строителна фирма. Нанесените щети на Община Велико Търново са в размер на 455 000 лв.

Защитата на Рашев и Абаджиев поиска отлагане на делото, тъй като не е призовано компетентно лице, което да представлява Община Велико Търново в качеството й на потърпевша страна. Постъпилото становище на председателя на Общинския съвет  общината да бъде представлявана от заместник-кмета Иво Найденов бе отхвърлено заради конфликт на интереси, тъй като Найденов е назначен на поста от кмета Румен Рашев, който е страна по делото. За това съдът постанови интересите на общината да бъдат представлявани от  председателя на Общинския съвет Александър Чокойски. Той е редовно призован и като страна по делото трябва да се яви на утрешното заседание на съда.

Случаят е от 2005 г. Тогава Общинският съвет решил да учреди след конкурс право на строеж на тенис кортове и подземни гаражи на мястото на стар спортен комплекс. Като обезщетение общината трябваше да получи 18% от собствеността.

Местният парламент задължи градоначалника да проведе конкурса. Явила се само фирма "Илстрой" и спечели. По-късно със своя заповед Рашев промени предназначението на имота от място за спорт и атракции в сграда за обществено обслужване и жилищни нужди.