Откриват риболовния сезон
Откриват риболовния сезон / снимка: Impact Press Group, архив

Днес се открива риболовният сезон в страната. Няма промяна в цените на риболовните билети, съобщи за Дарик зам.-директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури д-р Кирил Делев. Ако искате да ловите риба през цялата година, ще трябва да платите 25 лева, а цената на 6-месечния билет е 16 лева.

Най-сериозният проблем пред Агенцията по рибарство и аквакултури остават бракониерите, обясни заместник-директорът д-р Кирил Делев: „Санкциите за бракониерите са различни, в зависимост от това по какъв начин риболовстват, с какви уреди, по кое време - по време на забраната или извън нея. В общи линии размерът на санкциите е между 500 и 4000 лева.

Най-основното нещо, което трябва да спазват, е Законът за рибарството и аквакултурите. Там има някои основни неща, които дългогодишните риболовци знаят. За тези, които тепърва започват ще кажа - задължително се ходи с риболовен билет. По Закона за рибарство и аквакултури са задължени да спазват количеството улов - не могат да ловят повече от две пръчки".

Всички видове риба са разрешени за риболов, без записаните в Червената книга, коментира още д-р Делев.