Откриват новия ловен сезон, започват масирани проверки на ловците
Откриват новия ловен сезон, започват масирани проверки на ловците / DarikNews.bg, архив

Над 700 ловци от 30 ловно-рибарски дружинки в община Велико Търново се очаква да се включат в откриването на новия ловен сезон. От 11 август е позволен ловът на пъдпъдъци и гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

36 са младите ловци, завършили курс-квалификация. Цената на ловния билет е 17 лева, а  новоприетите заплащат еднократно 100 лева такса.

Проведени са всички инструкции за пожарна безопасност и боравене с оръжие, съобщават от великотърновското ловно-рибарско сдружение „Сокол". Членовете му полагат целогодишна грижа за дивеча, но за зимата подготовката е специална. За животните се подсигуряват фуражи, каменна сол, правят се просеки, местообитания  и  хранилки.

Във връзка с откриването на ловния сезон започват масирани проверки на ловците от сужители на Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и МВР. Строго ще се следи за спазването разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за прилагане на Закона при провеждане на ловните излети.  

От 100 до 500 лева е предвидената глоба за ловци, участващи в групов лов на дива свиня и дребен дивеч, които не са с шапка или облекло с ярък сигнален цвят. Също така между 200 и 2000 лева ще бъде глобата за ловец, употребил алкохол до приключване на лова. Санкцията се отнася за тези с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или използвали наркотични и упойващи вещества. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, глобата става от 3 000 до 5000 лева.

Забранява се и използването на сачми с диаметър над 6 мм при провеждането на групов лов на дива свиня с гладкоцевно оръжие. При този вид лов се разрешава употребата само на боеприпаси тип „куршум". Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при провеждането на ловните излети, а санкцията за неспазването й е в размер от 200 до 2000 лв.