Откриха тримата изгубени младежи живи и здрави
Откриха тримата изгубени младежи живи и здрави / Sofia Photo Agency, архив

Тримата младежи, изчезнали в Балкана, са намерени живи, в добро състояние, близо до навес над хижа „Тъжа". Това съобщи за Дарик зам.-командирът по логистистичното осигуряване на 61-ва бригада полк. Иван Иванов, който също участва в спасителната акция.

20-годишните Веселин, Виктор и Христо от Стара Загора и Велико Търново са открити от спасителен отряд. Те са се приютили в малка къщичка над ВЕЦ "Тъжа" в Балкана. "Момчетата са в добро състояние, и физическо, и психическо, само едното беше с превързани длани. Видими проблеми няма. Падали са, изнемощели, изгладнели, но няма проблеми за децата. Тръгнаха си за домовете. Имаше много сълзи, много емоции и от момчетата, и от родителите им", разказа за Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов.

Момчетата обяснили, че искали да тръгнат към връх Ботев, но се объркали и хванали грешна пътека. Най-вероятно са стигнали в подножието на върха и от там са поели на изток, вместо на запад за хижа "Рай". Младежите са се придвижвали по ждрелото на Тъжанската река и от там стигнали до ВЕЦ "Тъжа", коментира кметът Стоянов.

Три денонощия продължи спасителната акция в най-труднодостъпната част на Средна Стара планина. Близо 100 души - планински спасители от цялата страна, доброволци, професионални войници, както и 3 хеликоптера, парапланеристи и делтапланеристи издирваха момчетата. От вчера следобед в акцията се включиха и боен хеликоптер с термокамера на борда и специализиран вертолет за спасителни дейности от „Гранична полиция". От снощи към търсенето се присъединиха и трима планински спасители от В. Търново - Ясен Долчинков, Живко Жечев и Милен Джановски.

По обяд днес инфрачервената камера засече три „горещи" точки в Южен Джендем западно от хижа „Рай", но впоследствие се оказа, че топлината идва от животни в района. Районът, където са намерени момчетата, е един от най-труднодостъпните в Стара планина - с голяма денивелация, със силно пресечен терен, с много буйни потоци, обясни хижарят на хижа „Рай" Георги Василев.