Откриха изложба за 20-та годишнина от мача Етър- Кайзерслаутерн
Откриха изложба за 20-та годишнина от мача Етър- Кайзерслаутерн / Дарик нюз
Откриха изложба за 20- ата годишнина от мача "Етър"- "Кайзерслаутерн"
45448
Откриха изложба за 20- ата годишнина от мача "Етър"- "Кайзерслаутерн"
  • Откриха изложба за 20- ата годишнина от мача "Етър"- "Кайзерслаутерн"

Специална юбилейна изложба, посветена на 20-та годишнина от мача „Етър"- „Кайзерслаутерн", откри във фоайето на Общината великотърновският фенклуб на немския тим. „Виолетовите" срещнаха германците на 17 септември 1991 г. на стадион „Фриц Валтер" в Кайзерслаутерн и на 2 октомври на „Ивайло" в двубои от турнира за Купата на европейските шампиони, завършили 2:0 и 1:1, като напред продължиха немците.

В експозицията са подредени над 120 артикула, илюстриращи приятелските взаимоотношения между двата клуба, продължаващи повече от 20 години. Общо сувенирите във виолетово и червено, цветовете на двата тима, в личната колекция на председателя на създадения на 4 ноември 1994 г. във В. Търново фен клуб на „Кайзерслаутерн", който носи името на тогавашния му президент Норберт Тинес, Веселин Комитов са над 1000.

Във витрината в Общината могат да бъдат видяни флаговете на „Етър" и „Кайзерслаутерн", като този на великотърновския клуб е изключителна рядкост и е даден само за изложбата от президента му Иван Ангелов, подчерта г-н Комитов. Свои лични вещи е изпратил и Норберт Тинес. Централният фенклуб на „Кайзерслаутрен" пък се е отчел с поздравителен адрес и сегашния екип на представителния тим, с автографите на всички футболисти.

Уникална е и книгата за легендата на „червените дяволи"- Фриц Валтер, издадена миналата година, в която за първи път след Втората световна война има публикувана негова снимка с националната фланелка на Германия с нацистката свастика. Във витрината могат да бъдат видяни и снимки от посещението на германската делегация във В. Търново през 1991 г. и на тази от старата столица в Кайзерслаунерн, много значки, вратовръзки, фланелки...

Чуйте повече от Веселин Комитов в звуковия файл.

Фенклубът е издал и две юбилейни картички, като на едната е стадионът в Кайзерслаутнерн, а на другата микс от великотърновски пейзажи. Тя е подписана от членовете на фенклуба тук. Двете картички и юбилейната значка ще бъдат изпратени на 15 адреса в Европа, сред които централите на ФИФА и УЕФА, на германския футболен съюз и т.н.