Остава и Невена Цонева за празника на студентите
Остава и Невена Цонева за празника на студентите / netinfo

Футболен турнир, много музика и стипендии очакват студентите на Великотърновския университет в навечерието на техния празник 8 декември. Утре в Спортната зала на висшето училище ще се проведе футболна среща между преподаватели на търновската Алма матер и техни колеги от Държавния университет „Александър Джувани” в албанския град Елбасан. Преподавателите от Великотърновския университет ще се изправят в мач и срещу общинските съветници от местния парламент.
В сряда всички студенти на университета, които са почитатели на театралното изкуство, могат да гледат безплатно в Музикално-драматичния театър оперетата от Йохан Щраус „Прилепът”.
Акцентът в празничната програма е на 7 декември – петък, когато специални гости на Тържественото събрание в Аулата на университета се очаква да бъдат министъра на образованието и науката Даниел Вълчев и главния прокурор на България, който е и преподавател във висшето училище, Борис Велчев.
По време на събранието ще бъде връчена традиционната академична награда на Община В. Търново, която е в размер на 5000 евро. За първи път ще бъдат раздадени и стипендии, учредени от Академическия съвет. Еднократна финансова помощ в размер на 1000 лева ще бъде раздадена на седемте най-добри студенти от всичките седем факултета на университета. Стипендии ще бъдат връчени от клубовете „Патриарх Евтимий” и Зонта Интернешънъл, както и от дружеството за българо-японско приятелство.
За футболния турнир за Купата на Ректора, който ще се проведе за 11 път, чуйте в прикачения файл от Велислав Руменов, временно изпълняващ длъжността председател на студентския съвет.

На тържественото събрание в Аулата на университета концерт ще изнесе и първият Мюзик айдъл на България – Невена Цонева, която е студент във Великотърновския университет. На сцената ще излезе интернационална група от студенти, които на български език ще изпеят песента „Една българска роза”.
На 7 декември, пред паметника на Асеневци ще бъде вдигната традиционната академична наздравица на ректорът на висшето училище проф. Пламен Легкоступ, ректорът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Георги Георгиев и кметът на В. Търново Румен Рашев.