Организират международен турнир по футбол за деца в чест на 90 години Етър
Организират международен турнир по футбол за деца в чест на 90 години Етър / Дарик нюз, архив

Осем детски отбора от страната и чужбина ще участват в международен турнир по футбол във В. Търново, посветен на 90- ата годишнина на „Етър”, която ще отбележим на 24 април.

Надпреварата, организирана от „Проспорт медиа”,  ще се проведе от 23-и до 27 април. Първият състезателен ден ще бъде изцяло на обновения стадион „Ивайло”, както и финалите и закриването в неделния ден на 27 април. Вторият и третият състезателен ден ще бъдат на стадионите в Дебелец и в Ресен. Турнирът ще е непосредствено след великденските празници, като отборите ще пристигнат на 22 април и техническата конференция ще бъде на същия ден след обяд.

В сновната схема са включени осем тима, съставени от деца родени след 1 януари 2000 г. Във втори по- малък турнир ще играят четири отбора от деца, родени след 1 януари 2003 г. В групите съперниците ще премерят сили всеки срещу всеки, а във финалния ден ще определят разпределението на местата в още по един мач.

Инициатори на състезанието са управителят на „Проспорт медиа” Петьо Костадинов-Полковника и Светослав Костадинов, основатели на компанията и на сайта Проспорт.бг. Турнирът изцяло се финансира по частен път и не ангажира обществени или държавни финансови ресурси.

Пълна подкрепа оказват кметът на Община В. Търново- Даниел Панов, председателят на Зоналния съвет на БФС в старата столица- Георги Велинов, президентът на ФК „Етър В. Търново”- Александър Нанков, кметицата на Ресен- Йорданка Колева, и обществени организаци.

Надпреварата ще носи името „Велико Търново Арайвълс къп”. Голямата награда в основния турнир е осигурена от туристическа агенция „Арайвълс”. Тя е самолетна екскурзия до Италия с посещение на мач от Серия „А”. Вече е избран домакинстващ отбор от Серия А, но засега организаторите го пазят в тайна и обещават сюрприз.

Освен това всички участници ще получат медали, като призьорите ще вдигнат купи, а останалите деца и техните ръководители – отличия за участие в първия турнир в старопрестолния град.

През февруари, след даденото от общината разрешение, огромен винилов транспарант ще напомня за турнира на всички жители и гости на величествената стара столица на България. Той ще бъде разположен на вътрешния парапет на легендарния и емблематичен за града и родната история Стамболов мост.

Предстоят разговори и с ръководството на Националния военен университет „Васил Левски” за формирането на група от доброволни участници в организацията и логистиката на турнира.

Спeциално за състезателите ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина”.

Организаторите уточняват още, че турнирът и ангажиментът на „Проспорт медиа” не бива да се бъркат с плъзналите слухове за спонсорство на „Етър” от сметопочистваща фирма.