Операция Валя лови джигитите на пътя
Операция Валя лови джигитите на пътя / Дарик нюз
Операция "Валя" лови "джигитите" в града
58780
Операция "Валя" лови "джигитите" в града
Операция "Валя" лови "джигитите" в града
Операция "Валя" лови "джигитите" в града
Операция "Валя" лови "джигитите" в града
  • Операция "Валя" лови "джигитите" в града
  • Операция "Валя" лови "джигитите" в града
  • Операция "Валя" лови "джигитите" в града
  • Операция "Валя" лови "джигитите" в града

Специализирана полицейска операция под надслов „Валя" стартира от днес и ще продължи до 20 ноември в цялата страна, съобщи началникът на сектор „Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР гл. инсп. Иван Каназирски. Наименованието на операцията е свързано с усилията за пътна безопасност на Фондация „Безопасни улици от Валя".

Фондацията направи много през последната година за борбата с ПТП и пострадали при пешеходни пътеки, като създаде движение „Червена пътека". Тези пътеки тръгнаха от Бургас, от там където беше убита Валя. Главен инспектор Каназирски съобщи за началото на операцията след панихидата, отслужена от отец Славчо в памет на загиналите в пътнотранспортни произшествия. Панахидата, съпътствана от изложба от детски рисунки и фотоси от тежки пътни инциденти във В. Търново, се проведе в голям автокомплекс в града.

Шефът на „Охранителна полиция" уточни, че петте мобилни камери, разположени в автомобили, които може и да не са с отличителни знаци, ще се движат из населените места и ще заснемат водачи, които превишават скоростта. Екипите ще бъдат разположени в районите на пешеходни пътеки и на места, на които  съществува повишен риск от произшествия с пешеходци.

Чуйте повече от Иван Каназирски в първия звуков файл.

Трайно намаляване на тежките пътни инциденти, на пострадалите и загиналите по пътищата на област В. Търново, отчета началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Николай Иванов. От началото на годината до края на месец октомври по пътищата на областта са станали общо 1070 катастрофи, от които 119 тежки, със 14 убити и 148 ранени граждани. В сравнение със същия период на миналата година общият брой на пътните инциденти е намалял с 265, тежките произшествия са по-малко с 18, ранените с 21, а загиналите със 7.

Още от Николай Иванов във втория звуков файл.

„Стремя се да гледам на катастрофите, които снимам само като на снимка. Гледам през апарата и се дистанцирам от това, че е свързана с човешки съдби, защото иначе ще се побърка човек", каза фоторепортерът на в. "Янтра днес" Даниел Йорданов. Той и колегата му Валентин Русанов са предоставили свой фотоси за изложбата.

Коя е най- тежката катастрофа, която е снимал Даниел Йорданов в третия звуков файл.

Седмокласничката от ОУ „Бачо Киро" Албена Чакърова бе едно от децата рисували специално за изложбата. По думите и момичетата и момчетата са искали да покажат кои са най- честите нарушения, които правят възрастните по пътищата и  и какви може да са последствията от това.

Чуйте детето в четвъртия звуков файл.