Окупацията на 321 аудитория на ВТУ стана ефективна
Окупацията на 321 аудитория на ВТУ стана ефективна / Дарик нюз, архив

От днес окупацията на 321 аудитория на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” става ефективна, съобщи за Дарик един от организаторите на протеста Светлин Тачев. В понеделник и вторник протестиращите студенти допускаха колегите си на лекции в аудиторията, която е сред основните в Алма матер.

Проведената снощи кръгла маса на тема „Образованието в България”, в която се включиха ректорът проф. Пламен Легкоступ, преподаватели и представители на окупаторите и Студентския съвет не стигна до консенсус по въпроса за окупацията на залата.

Според проф. Легкоступ исканията на студентите-окупатори по отношение на образованието могат да се постигнат, като се изиска от държавата да работи в тази посока, но мястота на политиката не е в университетите. Председателят на Студентския съвета Нядялко Стоянов потвърди позицията на колегите си против окупацията и че не може няколко човека да представляват 14 000. От своя страна протестиращите се разграничиха от действията на Студентски съвет и на която и да е организация, независимо от нейния характер.

В официална позиция студентите-окупатори заявяват: “Ние сме добросъвестни граждани на България и държим на позицията, която заявихме вчера. Бяхме обвинени, че искаме да премахнем Държавата. Видяхме, че не е дошло времето за диалог, затова ние напуснахме залата. Поканихме ги, когато са готови, да дойдат при нас, вместо ние да ходим при тях. Бяхме готови да преговаряме в името на доброто на България, но разбрахме, че не е настъпил моментът.”

Тази вечер в 18,00 часа ще има нова дискусия по проблемите на образованието в 321 аудитория, информира още Светлин Тачев. По думите му снощи в залата са преспали шест души, протестиращите са получили хранителни продукти и вода от подкрепящи ги техни колеги.