Около 50 души на протест във В. Търново срещу повишението на тока за бизнеса
Около 50 души на протест във В. Търново срещу повишението на тока за бизнеса / DarikNews.bg

Около 50 служители на фирма за производство на трансформатори и металообработка излязоха на протест във В. Търново срещу повишението на тока за индустрията. Митингът се проведе пред сградата на Областна администрация като част от националния протест, организиран от няколко работодателски организации и двата синдиката.

Работодателите настояват да бъде начертана пътна карта на реформите в енергетиката, за да се знае какво се прави и да има предвидимост, каза по време на протеста във Велико Търново изпълнителния директор на фирмата Юлиян Йорданов. Според него увеличението на цената на тока ще доведе до съкращаване на работниците в много от предприятията. Работодателят посочи, че в момента около 8 % от приходите на управляваното от него дружество са за плащане на електроенергията, увеличението й с 20 % ще предизвика съкращения и замразяване на заплатите.

Във фирмата, чиято база се намира в дряновското село Соколово, работят 50 души. Част от тях заявиха, че са излезли на протеста, защото новата цена, която ще влезе в сила от 1 август, сега рефлектира върху работодателите, но е въпрос на време да се отрази на цялото общество. Протестиращите цитираха данни от Асоциацията на индустриалния капитал, според които са налице много резерви в енергийната система. Според тях във ВЕИ-централите и в двете американски централи не са правени ревизии, а там има много течове.

„Пробойни има и в самата НЕК, където заплатите са големи, има и бонуси“, каза Йорданов. Според него таксата, наречена „задължение към обществото“, заради която ще се вдигне цената на тока, е скрита форма. Чрез нея се прикривали „кражбите и далаверите в цялата енергетика“. От бранша се опасяват, че може да се стигне до затваряне на някои енергозависещи предприятия.