Община В. Търново стартира междуучилищни първенства по различни видове спорт
Община В. Търново стартира междуучилищни първенства по различни видове спорт / DarikNews.bg, архив

Да бъдат стартирани междуучилищни първенства по няколко вида спорт от началото на следващата година предложи председателят на Постоянната комисия по въпросите на младежта и спорта към Общинския съвет Камен Алексиев. Това стана по време на работна среща с директори и преподаватели по физическо възпитание и спорт в общинските училища. Идеята е ежемесечно да се провеждат турнири по баскетбол, волейбол, хандбал и футбол в две възрастови групи, в двата пола, до пети и до седми клас.

Предвижда се на следващ етап да бъдат включени и средношколците, като към спортовете се добавят плуване, лека атлетика, бадминтон, тенис на маса... Камен Алексиев каза, че е обсъдил предложението с кмета на В. Търново Даниел Панов, който го е приел и е гарантирал подкрепата на Общината. Целта е да се масовизира спортът в училищата и децата да се състезават редовно, а не само веднъж по време на общинските ученически игри.

Градоначалникът е обещал да бъдат осигурени средства за медицински прегледи и застраховки на учениците, както и за хонорари на учителите, които ще водят отборите. В бъдеще, според възможностите на бюджета, се предвижда и закупуване на екипи и анцузи за подрастващите с логото на Общината.

По предложение на Станислав Балъков, преподавател в ОУ "П. Р. Славейков", бе прието картотекираните състезатели да нямат право да участват в своя вид спорт. За да се постигне още по- голяма масовост един ученик ще може да се включи в максимум два вида спорт. Шефът на детско-юношеската школа на "Етър- 24" Калоян Чакъров, който бе на срещата като представител на Консултативния съвет по въпросите на спорта, предложи да се възстановят и вътрешните училищни първенства.

Директорът на ОУ "Св. П. Евтимий"- Христо Димов коментира, че идеята е добра, но на този етап е трудно да се реализира, защото започват различни образователни състезания и олимпиади и за това е по-добре да се мисли за началото на следващата учебна година. Той поиска и предварително да бъде изготвен график на турнирите, за да може родителите да знаят кога децата им са ангажирани.

Учителите по физическо възпитание ще се съберат на нова работна среща на 13 декември от 14,00 часа по предложение на директора на Дирекция "Образование" Пенка Игнатова. На нея ще бъдат изработени правилата за провеждане на състезанията. На тази основа Дирекцията ще изготви бюджет и ще бъде представен на кмета Даниел Панов.