Областният управител върна решение на великотърновския Общински съвет
Областният управител върна решение на великотърновския Общински съвет / DarikNews.bg

Областният управител доц. Пенчо Пенчев върна решение на Общински съвет - Велико Търново, взето на проведеното на 6 декември заседание, заради техническа грешка при формулировка. 

С гласуваното от съветниците решение, 11 кметства с жители под 350 човека следва да бъдат преобразувани в „кметски наместничества", за да се назначат и бъдещи наместници на тези населени места. Става въпрос за кметствата Арбанаси, Вонеща вода, Дичин, Къпиново, Малки чифлик, Миндя, Никюп, Плаково, Русаля, Хотница и Шереметя.

В Закона за административно-териториалното устройство обаче административно- териториалните единици в Р. България са само области, общини, райони и кметства. Няма единица „кметско наместничество". Също така административно-териториалните единици не могат да бъдат преобразувани. Те  могат да бъдат откривани, закривани, да се променя административния им център или териториалната граница.

В случая решението на Общинския съвет ще бъде прегласувано на 22 декември, като се спази 14-дневния срок, както е по закона. Съветниците ще имат няколко варианта за решаване на казуса: или да закрият 11-те кметства и след излизане на решението им в Държавен вестник, кметът на Общината да назначи наместници в тези населени места, или да запазят статута им на кметства и разрешат на кмета да назначи със заповед наместници, каквато възможност дава параграф 3 от закона, като процедурата е значително по-облекчена, или да вземат решение за закриване на кметствата и да разрешат на кмета да назначи кметски наместници до обнародване на решението за закриването им в ДВ.