Областният управител настоява за бърза концесия на летище Г. Оряховица
Областният управител настоява за бърза концесия на летище Г. Оряховица / Областна администрация

Областният управител инж. Георги Рачев и министърът на транспорта Данаил Папазов посетиха вчера летището в Горна Оряховица. Заедно с директора на аерогарата Петър Петров, зам.-министъра на транспорта Антон Гинев и депутата Хасан Хаджихасан беше обсъдено бъдещето на летището и вариантите за отдаване на концесия.

Инж. Рачев подчерта необходимостта от бързото му отдаване на концесия. Областният управител изтъкна факта, че Велико Търново е основна туристическа дестинация и наличието на летище с пътнически превози би спомогнало за развитието на бранша. Според инж. Рачев параметрите на концесията са завишени, което е и основна причина за липсата на желаещи да стопанисват базата. Към аерогарата обаче има подновен интерес от страна на българския бизнесмен Даниел Димов, който е собственик на френската фирма „Данистрой”. Министър Папазов заяви, че е готов да се срещне с него, за да обсъдят вариантите, които биха смекчили високите изисквания за отдаване на концесия.

По думите му летището в Горна Оряховица трябва да бъде свързано с пътните артерии и ЖП линията. Железопътната мрежа се намира на 1 километър от аерогарата , като единственото препятствие са бившите военни поделения, собственост на Министерството на отбраната. Инж. Георги Рачев вече проведе разговор с министър Найденов за безвъзмездно прехвърляне на част от военните имотите към Община Горна Оряховица. Той се ангажира да постави въпроса и за останалите терени, които биха попречили за бъдещата връзка до ЖП линията. Министър Папазов изтъкна необходимостта от изграждането на интермодален терминал, свързан с подготвена индустриална зона и подходи до основните пътни артерии. Предимство за летището е наличието на митница и митническа полиция. Аерогарата обаче няма система за „сляпо кацане” при намалена видимост, което на този етап спира възможността за ползване на базата от повече частни самолети и нискобюджетни компании.

Директорът на летището обясни на министър Папазов, че аерогарата работи на печалба, а базата е предпочитана за обучения на млади пилоти.