/ Thinkstockphotos
До този момент няма огнища на болестта в област Велико Търново
Областният управител проф. д-р Любомира Попова свика седмичното заседание на Областната епизоотична комисия.

В област Велико Търново няма огнища на Африканска чума

С оглед на бързо променящата се обстановка, заседание на комисията ще се провеждат всяка седмица. Днес бе обсъдено събирането, почистването и дезинфекцията на пристанища, летища и гари, както и поставянето на указателни табели за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.

Унищожават още свине в Русенско заради чумата

В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, полицията, ОД „Земеделие” и пожарната, ОПУ-Велико Търново, представител на пристанищна инфраструктура и представител на Летище - Горна Оряховица. 

Ще бъде ли овладяна африканската чума в Русенско?

Всички представители на институциите участващи в срещата докладваха за постъпваща при тях информация и мерките, които се вземат ежедневно. Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с информацията за разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на страната.

Бедствено положение и в област Плевен заради Африканската чума

До този момент няма огнища на болестта в областта,
въпреки че в съседни области вече е обявено бедствено положение. С оглед на обстановката към този момент и получените информации от общините няма предпоставки де се обявява бедствено положение. 

Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума

Проф. Попова каза, че координацията между всички институции е много добра, всеки петък експерти от администрацията изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор“.  

Експерт от БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа (ВИДЕО)

Два противопожарни автомобила са напълно подготвени с препарати за дезинфекция и дежурят във Велико Търново и Горна Оряховица, за да могат да реагират при подаване на сигнал.