Нов устав ще приеме СДС на Национална конференция във В. Търново
Нов устав ще приеме СДС на Национална конференция във В. Търново / netinfo

Нов устав ще приеме извънредна национална конференция на СДС. Форумът ще събере около 900 представители на сините структури от цялата страна. Конференцията започва от 10 часа в събота в Двореца на културата и спорта във В.Търново.

Две са основните задачи на конференцията – да утвърди нов устав и да одобри политическа програма на СДС.
Делегатите се определят на квотен принцип по общини, в зависимост от резултатите на синята партия на парламентарните избори.
По право на конференцията присъстват членовете на Националния съвет и на Контролния съвет, сини кметове и председатели на общински съвети, народни представители и бивши министри от СДС.
Проектът за новия устав е бил разгледан във всички местни клубове и след направените предложения и допълнения, предстои да бъде гласуван от делегатите и да влезе в сила.
Проекто-уставът предвижда председателят да се избира пряко от всички членове на партията. Другият нов момент е промяна във функцията и състава на областните съвети, които ще бъдат лишени от йерархични права и ще имат само координираща функция. Новият устав ще дава възможност на партии, изявили желание да се върнат в СДС, да го направят като присъдружни структури, посочи областният председател и член на Националния съвет на СДС Димитър Йорданов.