Нивото на Янтра край В. Търново спада, разчистват Южния пътен възел
Нивото на Янтра край В. Търново спада, разчистват Южния пътен възел / БГНЕС, архив

Към 8.00 часа ситуацията територията на Община В. Търново, след обилните валежи и наводненията от изминалата нощ, се нормализира, съобщиха от администрацията. Кметът на инж. Даниел Панов е свикал кризисния щаб още в 21.00 часа.

Към 6.30 часа нивото на р.Янтра в района на кв. “Чолаковци” спадна до 5.70 метра, при критичните през нощта 9 м., а нивото на реката в района на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ се понижило с 4 м. и постепенно се връща към обичайните си нива. Подходът към църквата бе залят.

През изминалата нощ Южният пътен възел бе наводнен и затлачен. В момента екипи на „Пътни строежи“ и „Пожарна безопасност разчистват от наноси и изпомпват вода от мястото.

В населените места в общината обстановката към тази сутрин постепенно се нормализира. В гр. Дебелец, заради преливането на р. Белица , 10 къщи бяха наводнени, евакуирани са хората, живеещи в тях. В с.Габровци и с.Ялово е прекъснато електрозахранването. Частично разрушени са мостовете в на р.Елешница в с. Велчево, в Капиново на р. Веселина и Плаково.

Наводнени са приземните етажи на къщи в района на ул. „Крайбрежна“, ул.“Григорий Цамблак“, ул.“Цар Иван Асен“ в града и живущите са евакуирани, както и къщи в селата Леденик, Церова кория и Плаково.