Неизвестни сгради и находки разкриват в Античния керамичен център край Павликени

Неизвестни сгради и находки разкриват в Античния керамичен център край Павликени
Неизвестни сгради и находки разкриват в Античния керамичен център край Павликени / DarikNews.bg

За втора поредна година, след 35 годишно прекъсване, се провеждат редовни археологически разкопки на Античния керамичен център край Павликени. Проучванията, започнати от археолога Богдан Султов през 1971 г., бяха възобновени миналата година със съвместните усилия на Исторически музей–Павликени, Община Павликени, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Регионалния исторически музей във Велико Търново.

С изясняването на проблеми, свързани с периодите на съществуване на римската вила, е ангажиран екип от археолози, ръководени от Калин Чакъров – археолог в Историческия музей в Павликени и доц. д-р Олег Александров – ръководител на катедра „Археология” във ВТУ. В проучванията участват студенти, завършили втори курс на специалност „Археология” във великотърновския вуз и млади хора от гр. Павликени.

Преди началото на същинските разкопки, учените гл. ас. д-р Християн Цанков и ас. Атанас Кисьов, от катедра „Приложна геофизика” на Минногеоложкия уневерситет „Св. Иван Рилски”, извършиха сканиране на участъци от територията на Античния керамичен център и регистрираха редица заровени под пластовете на миналото и невидими на повърхността структури. Именно най-обещаващите места бяха предвидени за разкопаване. Броени дни по-късно резултатите не закъсняха и под напластяванията се появяват неизвестни до момента сгради.

Освен нова архитектура, през този сезон има също интересни находки. Най- представителната до момента е част от керамичен съд с апликация, представяща глава на овен – вероятно част от съд с рилигиозно предназначение.

За възможността да се надникне в античното минало на Павликенския край заслуги имат ВТУ, който финансово обезпечава практиката на студентите, Община Павликени и Исторически музей–Павликени, благодарение на които са осигурени средства за наемането на млади хора от града, които да участват в разкопките, както и за нормалното протичане на експедицията като цяло.

Освен археологически разкопки през тази и следващата година на Античния керамичен център край Павликени предстои осъществяването на мащабен проект за социализация и популяризиране. Целта е запазването и усъвършенстването на един от първите музеи на открито в България и превръщането му в желана туристическа дестинация. Финансирането е по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“ на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Проектът е спечелен от Община Павликени, а неин партньор е Историческият музей в града.