НАП: Кризата сви активността на фирмите, а те - данъчните  постъпления
НАП: Кризата сви активността на фирмите, а те - данъчните постъпления / netinfo

 

108 милиона и половина лева са вноските за държавно обществено осигуряване със запазваща се тенденция за намаляване. Събрани са с 39 милиона лева по-малко от първото полугодие на миналата година, съобщават от ТД на НАП във В. Търново. Почти са се запазили приходите от здравни вноски за Националната здравноосигурителна каса - над 59 милиона лева. Близо 20 милиона лева са приходите за допълнително задължително пенсионно осигуряване, като спадът е с 3 милиона лева.

Приходите на данъци от средни данъкоплатци са 65 милиона 304 хиляди лева.

Най-много пари - 12 милиона, са постъпили от данък върху доходите на физическите лица, следва корпоративният данък, средствата към държавно обществено осигуряване и към здравната каса.

Средните данъкоплатци са внесли ДДС в размер на 32 милиона лева. Върху приходите влияе икономическата обстановка в страната. Стагнацията се отразява върху постъпленията от корпоративен данък. Наблюдава се понижаване на икономическата активност на фирмите.

Наблюдава се още масово освобождаване на служители и работници, ползване на принудителен неплатен отпуск, намаляване на работното време и на заплатите, замразяване размера на възнагражденията в бюджетния сектор.

При средно равнище на безработицата през май за страната 9,53 на сто, в почти всички области в обхвата на ТД на НАП-Велико Търново това ниво е над средното. В Монтана то е 15,7%, във Видин - 14,38%, във Враца -13,81%, в Ловеч - 12,85% и в Плевен - 11,42%. Изключение правят само областите Габрово с 6,9% и Велико Търново с 9,39 на сто.